Rușii spun că vor crește livrările de gaze către Europa dacă o turbină pentru Nord Stream 1, reparată în Canada, va fi returnată

Kremlinul a anunţat, vineri, că va creşte livrările de gaze către Europa dacă o turbină pentru gazoductul Nord Stream 1, aflată în prezent în Canada, va fi returnată, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina se opune predării de către Canada a unei turbine către compania rusească Gazprom, controlată de stat, pentru livrări de gaze naturale Germaniei, întrucât gestul ar încălca sancţiunile împotriva Rusiei, a declarat, joi, pentru Reuters, o sursă din Ministerul Energiei din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a respins acuzaţiile potrivit cărora Rusia foloseşte petrolul şi gazele pentru a exercita presiuni politice.El a spus că sistarea întreţinerii conductei Nord Stream planificată pentru luna iulie este periodică şi  nimeni nu ”a inventat” reparaţii.

Gazprom a redus, luna trecută, capacitatea de-a lungul conductei Nord Stream 1 la doar 40% din nivelurile obişnuite, invocând întârzierea returnării echipamentului, care s-a aflat în service în Canada, la compania germană Siemens Energy.

„Sancţiunile interzic transferul oricărui echipament care are legătură cu gazele”, a spus sursa din Ministerul Energiei.

O decizie de a returna turbina a fost deja luată, a spus o sursă familiarizată cu acest subiect, adăugând că nici Canada nici Germania nu vor ca turbina să fie un pretext pentru Rusia pentru a opri livrările de gaze prin conducta Nord Stream 1.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *