Ruşii îngheaţă oleoductul Burgas-Alexandropolis

Compania rusă Transneft a spus că în nurmătoarele luni va “îngheţa” proiectul conductei din Balcani, precizând însă că nu va renunţa la el.

Transneft nu va abandona proiectul oleoductului Burgas-Alexaandropolis, în ciuda eşecului părţii bulgare de a asigura finanţarea proiectului, dar va îngheţa construcţia în această toamnă, a declarat vicepreşedintele Transneft, Mihail Barkov. “Nu renunţăm la proiect, el este interesant pentru noi şi este aprobat şi de Uniunea Europeană. Nu-l vom abandona, dar în octombrie sau noiembrie îl vom îngheţa” a spus Barkov, citat de presa rusă.

Construcţia oleoductului care urma să lege Marea Neagră de Mediterana ocolind strâmtorile turceşti (întrre porturile Burgas-Bulgaria şi Alexandropolis-Grecia) a fost decisă încă din 2007. Lucrurile au stagnat din cauza poziţiei ulterioare a Bulgariei, care se teme de costurile de mediu prea mari asociate acestui proiect.

De fapt, partea bulgară a refuzat în repetate rânduri să facă o plată de 7,3 milioane de euro, cu care era datoare consorţiului care se ocupă de construcţia conductei.

Mai mult de jumătate din conducta de 280 km, care ar urma să transporte până la 35 de milioane de metri cubi de ţiţei traveresează teritoriul bulgăresc. Ruşii deţin 51% din proiectul evaluat la 1,5 miliarde de dolari, prin trei companii, toate de stat: Transneft, Rosneft şi Gazprom Neft.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *