Rusia vrea să facă turbine mari pe gaz în ciclu combinat ca să evite importul de tehnologie occidentală, dar nu poate. Primul prototip rusesc s-a defectat

Planul autorităţilor ruse de a construi turbine pe gaz de mare capacitate destinate producţiei de energie electrică şi pentru a reduce dependenţa de tehnologia occidentală a suferit marţi o lovitură serioasă după ce un prototip de turbină de concepţie rusească s-a defectat, au declarat surse din apropierea acestui proiect pentru Reuters, citată de Agerpres

În ultimii ani, Rusia a importat astfel de turbine de gaz, necesare pentru centralele moderne, de la firme străine precum Siemens, GE şi Alstom. Însă după ce Occidentul a impus sancţiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina, în urmă cu patru ani, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut oficialilor de la Moscova să înlocuiască tehnologia importată cu substituenţi dezvoltaţi de companiile ruseşti în sectoarele energie, software, aerospaţial şi medicină.

Marţi, un reprezentat al companiei ruseşti de stat Rostec a informat că testele la prima turbină de gaze de concepţie rusească au fost oprite din cauza defecţiunilor la unele mecanisme. Problemele întâmpinate la turbina GTD cu o capacitate de 110 Megawaţi, suficientă pentru a alimenta cu energie electrică un oraş de mărime medie, scot în evidenţă provocările tehnologice cu care se confruntă companiile ruseşti.

Potrivit surselor citate de Reuters, testele la turbina de 110 MW au început în luna decembrie a anului trecut la uzina Saturn de la Rybinsk, centrul Rusiei, şi trebuiau finalizate până în luna martie.

‘Turbina s-a defectat. Au încercat să o repare până la termenul limită dar nu au reuşit’, a declarat una dintre surse sub protecţia anonimatului. Sursele au adăugat că, din cauza daunelor suferite, nu mai este posibil ca prototipul să fie construit astfel că proiectul va trebui reluat de la zero cu un nou echipament.

Fără un echivalent conceput pe plan intern, Rusia va putea, în majoritatea cazurilor, să cumpere turbine de la furnizorii din Occident însă sancţiunile adoptate de SUA şi UE au făcut mai dificil importul de tehnologie occidentală.

Anul trecut, Rusia a încercat să redirecţioneze pe ascuns spre Crimeea turbinele livrate de grupul german Siemens pentru o altă centrală din Rusia, însă Uniunea Europeană a reacţionat prin adoptarea de sancţiuni suplimentare împotriva oficialilor şi companiilor implicate în această operaţiune.

Problemele întâmpinate în dezvoltarea unor turbine de concepţie rusească ar putea afecta programele de modernizare a sectorului de producţie a energiei electrice, în cazul în care tensiunile cu Occidentul vor duce la adoptarea de noi sancţiuni, în condiţiile în care planul de modernizare a Rusiei este concentrat pe turbinele de gaze.

De asemenea, problemele de natură tehnică au şi un potenţial cost politic. Vladimir Putin s-a lăudat în mod public cu progresele realizate în înlocuirea tehnologiei occidentale astfel încât orice eşec va zdruncina imaginea de succes afişată de liderul de la Kremlin.

De ce sunt mai bune turbinele în ciclu combinat

Turbinele pe gaze în ciclu combinat asigură un randament mai mare decât cele clasice. În România, centrala de la Brazi a OMV Petrom funcţionează în ciclu combinat, trurbinele fiind produse de General Electric. Centrala are 57% eficiență energetică proiectată, faţă 30% media eficienței energetice în sectorul energetic din România (folosește pana la jumătate din cantitatea de gaz pe care o folosește orice altă centrală pe gaze din România pentru a genera aceeași cantitate de electricitate), după cum a informat compania la momentul inaugurării centralei.

Centrala are două turbine cu gaze naturale de 290 MW fiecare şi o turbină cu abur de 313 MW. Gazele naturale sunt arse în turbinele cu gaze pentru a genera energie electrică. Gazele de ardere fierbinţi emise de turbinele cu gaze sunt apoi dirijate spre generatoarele de abur cu recuperare de căldură pentru a produce aburul cu care este apoi acţionat generatorul secundar cu abur pentru producţia de energie electrică suplimentară.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *