Rusia, Kazahstan şi Uzbekistan analizează crearea unei „uniuni tripartite a gazelor” pentru livrările interne şi pentru pieţele din terţe ţări, a afirmat, marţi, viceprim-ministrul rus Alexander Novak, citat de agenţia EFE și preluat de Agerpres.
„Aceste domenii de cooperare sunt luate în considerare, deoarece Rusia, Kazahstan şi Uzbekistan au avut un singur sistem de transport gaze din epoca sovietică”, a explicat Novak, în marja celui de-al IV-lea Forum Energetic ruso-chinez.
El a subliniat că cele trei ţări au mari oportunităţi pentru a-şi extinde cooperarea, inclusiv în furnizarea de gaze şi procesare pentru livrare spre alte destinaţii de export.
Novak a semnalat că China ar putea, de asemenea, să devină unul dintre aceşti receptori de energie venită din uniunea formată din Rusia, Kazahstan şi Uzbekistan.
Preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a declarat înainte de o reuniune cu premierul rus, Mihail Mişustin, la Moscova, că el şi omologul său, Vladimir Putin, au abordat subiectul unei „uniuni tripartite a gazelor”, cu Uzbekistan.
Putin i-a făcut propunerea lui Tokaev la o reuniune la Kremlin, luni, şi acesta a susţinut iniţiativa, fără a cunoaşte mai multe detalii. Preşedintele rus urma să-l sune pe preşedintele uzbek, Şavkat Mirzioev, pentru a-l informa despre ideea sa, mai scrie EFE.
Purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov, a explicat marţi, la conferinţa zilnică de presă, că ceea ce intenţionează Putin este crearea primului „mecanism de coordonare” în sectorul gazelor, cu scopul de a dezvolta infrastructura pentru consumul şi transportul de gaze pentru necesităţile interne şi pentru pieţele externe.
Potrivit acestuia, „iniţiativa va fi formalizată într-un fel în ceea ce priveşte formularea şi liniile clare”.
Peskov a semnalat că atât Kazahstan cât şi Uzbekistan îşi dezvoltă economiile cu suficientă rapiditate şi necesarul de gaze creşte şi, în plus, ambele ţări comercializează gaze pe pieţele externe. Atât Rusia, cât şi cele două ţări centro-asiatice, au planuri pentru a dezvolta această industrie, astfel încât o anumită”sincronizare” este bună pentru toţi. Rusia şi Kazahstan fac parte din Comunitatea Economică Euroasiatică, unde Uzbekistan are calitatea de observator.
În plus, a subliniat Peskov, Kazahstan acoperă în mod tradiţional necesarul său din nordul ţării cu gaze ruseşti, pentru că „nu are propriile oportunităţi acolo”. Trebuie să apeleze la gazele din Rusia sau să cheltuiască zeci de miliarde de dolari pentru a instala un sistem de gazoducte acolo, a explicat el.
La rândul său, a adăugat, Rusia dezvoltă zăcăminte în Siberia orientală, care, printre altele, sunt destinate exportului. Purtătorul de cuvânt de la Kremlin a mai afirmat că există multe gazoducte în această regiune, care duc spre diferite ţări.
„Toate acestea necesită o însumare a acţiunilor, discuţii şi coordonare între cele trei ţări: Rusia, Kazahstan şi Uzbekistan”, a mai spus el.