Rusia are în vedere încă o conductă către China, de data aceasta prin Kazahstan, capabilă să livreze până la 35 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, scrie OilPrice.com.
Anunțat de viceprim-ministrul Alexander Novak, planul vine în contextul în care Moscova se orientează puternic către Beijing, livrând deja 40 de miliarde de metri cubi de gaz către gigantul asiatic în acest an. Cu Europa ieșită definitiv din peisaj, China este principalul client energetic al Kremlinului, chiar dacă gazul reprezintă doar 2,8% din mixul energetic al Beijingului, potrivit sursei citate.
Logica este simplă: Chinei îi place gazul, iar apetitul său este în creștere. Consumul intern a crescut cu 8,8 % în primele opt luni ale anului, ajungând la 283 de miliarde de metri cubi, alimentat de încălzirea urbană, industrie și un efort major de înlocuire a camioanelor diesel cu LNG. Până în 2040, se preconizează că cererea de gaze naturale în China va crește cu peste 50%.
Totuși, să nu uităm – cărbunele este rege în China, deținând aproape 60% din mixul energetic, ceea ce face ca gazul să fie mai degrabă o garnitură strălucitoare decât felul principal, amintește OilPrice.
Între timp, Kazahstanul nu stă degeaba. Statul caspic vede în mod clar loc de creștere, având acum exporturi de gaze către China de doar 4 miliarde de metri cubi anual.
Pentru Moscova, acest gazoduct ar fi un colac de salvare în încercarea sa de a consolida legăturile cu Beijingul și de a umple golul de venituri lăsat de Europa. Dar să nu ne grăbim – China nu este pe cale să își pună toate ouăle energetice în coșul Rusiei și poate apela și la concurență pentru a negocia scăderea prețurilor.