Rusia ar putea livra gaze mai ieftine Republicii Moldova

Rusia şi Republica Moldova sunt aproape de a ajunge la un acord privind furnizările de gaze, a anunţat sâmbătă agenţia rusă de presă RIA, care citează declaraţia în acest sens a purtătorului de cuvânt al Kremlinului, după întâlnirea de la Moscova dintre preşedinţii celor două ţări, Vladimir Putin şi Igor Dodon, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Republica Moldova achiziţionează gaze naturale de la gigantul rus Gazprom ca parte a acordului semnat în 2008 şi care expiră la 31 decembrie. Autorităţile de la Chişinău plătesc în prezent 240 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

„La întâlnire au fost discutate diverse aspecte ale relaţiilor bilaterale, precum şi problema gazelor. Aceste negocieri sunt aproape de finalizare şi parametrii propuşi sunt în general potriviţi”, a declarat pentru RIA purtătorul de cuvânt Dmitry Peskov, fără a da detalii suplimentare.

Într-o postare pe Facebook, Dodon a anunţat sâmbătă că a ajuns la un acord cu Putin privind reducerea preţului gazelor de la 1 octombrie. Înainte de vizita la Moscova, Dodon afirmase că va propune o reducere de 30% a preţului gazelor naturale. Pe baza actualului consum de gaze al Republicii Moldova, de trei miliarde de metri cubi, o reducere a preţului de 30% ar fi echivalentul a 200 de milioane de dolari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *