Rusia aprobă un credit de până la 10 miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare Paks din Ungaria

Rusia a emis un decret pentru un împrumut de până la 10 miliarde de euro pentru construcția centralei nucleare Paks 2 din Ungaria, investiție în valoare totală de 12,5 miliarde de euro, potrivit relatărilor din presă.

Ungaria și Rusia nu reduc din intensitatea cooperării lor bilaterale în domeniul energiei, în ciuda sancțiunilor Uniunii Europene impuse Rusiei ca urmare a invaziei din Ucraina. Kremlinul a dat undă verde pentru un împrumut de stat pentru proiectul Paks 2: două reactoare de 1,2 GW fiecare ar trebui să fie adăugate la actuala centrală nucleară Paks din Ungaria.

Rusia a anunțat că a emis un decret prin care aprobă un pachet de finanțare de până la 10 miliarde de euro, potrivit RT. Instalația ar urma să fie administrată de compania energetică de stat maghiară MVM.

Centrala Paks 2, cu o valoare estimată la 12,5 miliarde de euro, ar trebui să intre în faza de construcție în decurs de un an, adaugă articolul din RT. Cu toate acestea, lucrările pregătitoare au început în august anul trecut, iar Ungaria a anunțat începerea construcției zidului de separație la începutul acestei luni.

Primul acord a fost semnat în urmă cu nouă ani pentru ca Rosatom să instaleze unitățile 5 și 6.

Centrala de la Paks acoperă jumătate din necesarul de electricitate al Ungariei cu cele patru reactoare de 500 MW fiecare.

În aceea;I ordine de idei, combustibilul a fost încărcat în urmă cu două luni în primul reactor al primei centrale nucleare din Turcia – Akkuyu, construită de Rosatom. Unitatea, care încă nu este operațională, este planificată pentru o capacitate de 1,11 GW.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *