
Tancurile petroliere străine sunt momentan restricționate să încarce petrol în principalele porturi ale Rusiei la Marea Neagră, în urma unor noi reglementări, au declarat miercuri două surse din industrie, ceea ce blochează efectiv exporturile din Kazahstan, operate în mare parte de un consorțiu deținut parțial de companii energetice americane, potrivit Reuters.
UPDATE 15.20: Oficialii kazahi au transmis că livrările de țiței kazah nu sunt afectate
“Astăzi, livrarea de petrol kazah prin porturile maritime ale Federației Ruse nu a fost suspendată,” a declarat Ministerul Energiei al Republicii Kazahstan, citat de agenția locală Kazinform
În ceea ce privește situația din portul Ust-Luga, din cauza implementării unor măsuri suplimentare menite să sporească securitatea infrastructurii de transport, KazTransOil S.A. poartă negocieri cu compania Nevskiy Pipeline Company SRL, a mai spus ministrul.
Știrea inițială:
Interzicerea accesului în porturi pentru navele străine, care afectează și exporturile de petrol rusesc din portul Novorossiisk, ar putea reprezenta mai mult de 2% din oferta globală de petrol, potrivit calculelor Reuters bazate pe datele privind încărcările din regiune.
Măsura vine la doar câteva zile după ce Uniunea Europeană a impus noi sancțiuni Rusiei și complică operațiunile Consorțiului de Conducte Caspice (CPC), ale cărui acționari includ Chevron și ExxonMobil. CPC transportă petrol printr-o conductă ce preia peste 80% din exporturile de petrol ale Kazahstanului și mai departe prin terminalul rusesc Yuzhnaya Ozereevka.
Luni, președintele Vladimir Putin a semnat o lege prin care navele străine vor avea nevoie de aprobarea Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei pentru a avea acces la porturile țării. Decretul prevede că permisiunea autorităților portuare pentru intrarea navelor străine trebuie să fie coordonată cu FSB, care este principalul succesor al fostului KGB sovietic. Noile măsuri au intrat în vigoare imediat după publicarea decretului, mai scrie Reuters.
Consorțiul CPC și Ministerul rus al Transporturilor au refuzat să comenteze suspendarea.
Una dintre surse a declarat că se așteaptă ca situația din porturi să fie rezolvată în una sau două zile.
Exporturile de petrol CPC Blend din terminalul CPC din Rusia erau planificate la 1,66 milioane de barili pe zi pentru luna august, sau aproximativ 6,5 milioane de tone metrice, aproape neschimbat față de planul de export din iulie. Exporturile și tranzitul de petrol prin Novorossiisk sunt estimate la aproximativ 2,2 milioane de tone metrice în iulie, potrivit surselor din industrie.
Piețele petroliere din regiunea mediteraneană erau deja agitate în urma unei alerte de contaminare care a dus la întârzieri în încărcarea petrolului azer Azeri BTC din portul turcesc Ceyhan, în ultimele zile. Operațiunile CPC au fost perturbate și în februarie de avarierea unei stații de pompare, într-un presupus atac cu dronă, precum și de restricțiile temporare impuse de Rusia în aprilie asupra capacității terminalului CPC din Marea Neagră.
Kazahstanul este principalul furnizor de petrol al României și în top trei la nivelul Uniunii Europene
Kazahstanul este unul cel mai mare furnizori de țiței pentru România, livrările fiind realizate exclusiv pe cale maritimă, în general din portul rusesc Novorossiisk prin conducta CPC care traversează Rusia și ajunge la Marea Neagră. Petrolul este folosit atât de rafinăria Petromidia (cea mai mare din țară, controlată de compania națională a Kazahstanului, prin Rompetrol), cât și de rafinăria Petrom, în volume mai reduse.
În primul trimestru al anului 2025, Statele Unite, Norvegia și Kazahstanul au fost principalele surse de import de petrol ale Uniunii Europene, în condițiile în care, urmare a embargoului impus după atacarea Ucrainei, Rusia nu mai este nici măcar în top 7, arată ultimele date ale Eurostat.
Ponderea Kazahstanului, acolo de unde vine de altfel și cel mai mult țiței în România, a crescut până la 12,7% din totalul importurilor blocului comunitar în primul trimestru al anului 2025, de la doar 10,9% cu un an în urmă. Practic, la mai puțin de un punct procentual comparativ cu ponderea țițeiului din Norvegia.
Kazahstanul a fost, tot anul trecut, pe locul 3 în ceea ce privește sursele de aprovizionare cu petrol ale Uniunii Europene. Astfel, în total, UE a importat anul trecut 9,1 milioane de barili de petrol pe zi (bep). Primele surse au fost Statele Unite, cu 1,4 milioane bep, Norvegia cu 1,1 milioane bep și, foarte aproape, Kazahstanul, cu 1,05 milioane bep. Iar exporturile de țiței kazah sunt în creștere și în acest an. KazMunayGas, compania petrolieră națională a țării, a anunțat că, în primele cinci luni ale acestui an, a transportat 34,7 milioane de tone de țiței către piețe, cu 2% mai mult decât își propusese inițial.