Rosneft, cea mai mare companie petrolieră rusă deţinută de stat, va investi în gazoductele din Kurdistanul irakian, extinzându-şi astfel angajamentul faţă de regiune, înaintea votului pentru independenţă care va ajuta zona să devină un exportator major de gaze naturale către Turcia şi Europa, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că valoarea investiţiei depăşeşte un miliard de dolari. Pe teritoriul Kurdistanului se află unele din cele mai mari depozite de gaze neexploatate în apropierea Europei.
Din 2014, Kurdistanul exportă ţiţei independent de Guvernul central de la Bagdad iar Rosneft s-a alăturat anul acesta listei cumpărătorilor, împrumutând regiunii semiautonome sute de milioane de dolari, în baza viitoarelor vânzări de petrol.
În prezent Rosneft îşi extinde investiţiile în sectorul gazelor naturale acceptând să finanţeze un gazoduct în Kurdistan, au anunţat luni compania rusă şi Guvernul regional din Kurdistan (KRG).
În 25 septembrie este anunţat un referendum în Kurdistan (nordul Irakului), după ani de dispute privind veniturile bugetare şi împărţirea exporturilor de ţiţei. Regiunea beneficiază din 1991 de o autonomie care s-a extins de-a lungul anilor.
Prin intermediul conductei, care va fi construită în 2019, ar urma să fie exportaţi 30 de miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale pe an, pe lângă furnizarea gazelor pentru consumatorii din Kurdistan.
În prezent, Kurdistanul irakian obţine principalele venituri din exportul de petrol, printr-o conductă care ajunge în portul turc Ceyhan.