ROPEPCA: Taxarea diferită pentru sectoarele petroliere onshore şi offshore ar însemna o discriminare în piaţă

Eliminarea supraimpozitării în sectorul petrolier offshore (pe mare) ar crea discriminări în piaţă pentru producătorii de petrol şi gaze onshore (de pe uscat), a declarat, marţi, Harald Kraft, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), într-o conferinţă de presă.

‘Nu este corect, întrucât gazele merg pe aceeaşi piaţă. Cartofii din Dobrogea nu sunt taxaţi mai mult decât cartofii din Moldova, ci sunt produse din România. Şi gazele din onshore, şi cele din offshore sunt produse în România, iar taxarea nu trebuie să se facă în funcţie de unde provine marfa. Nu este corect. Nu insistăm ca cei din offshore să plătească suprataxare, dar dacă nu plătesc ei să nu plătim nici noi. Ar fi discriminare în piaţă şi competiţie neloială’, a susţinut Kraft.

Întrebat dacă nu ar putea fi invocat argumentul potrivit căruia costurile de producţie offshore este mult mai mare, el a arătat că şi volumul producţiei în zăcămintele offshore este mult mai mare.

Proiectul noii legi a offshore-ului statuează faptul că firmele cu activităţi în offshore nu vor plăti cele două taxe speciale pe care le plătesc operatorii din seectorul de petrol şi gaze de pe uscat: impozitul pentru exploatarea resurselor naturale, de 0,5%, şi impozitul de 60% (în acest an crescut la 85%) pe veniturile suplimentare obţinute în urma liberalizării pieţei gazelor naturale.
Cu alte cuvinte, pentru gazele şi ţiţeiul extrase din Marea Neagră, companiile petroliere nu vor plăti decât redevenţele care sunt în vigoare la data intrării în vigoare a acestei legi.

Citeşte şi:

Statul garantează petroliştilor din Marea Neagră că nu va pune niciodată alte taxe pe lângă redevenţă, altfel dă banii înapoi. Îi obligă însă să lucreze cu români

Totodată, Kraft consideră că o strategie optimă pentru România ar include utilizarea în ţară a gazelor care vor fi extrase din Marea Neagră, urmând să se exporte produse finite.

‘Pentru mine este clar că România va fi în viitor exportator de gaze. Întrebarea este în ce formă ar trebui să exportăm aceste gaze. O strategie bună ar fi să prelucrăm cât mai mult în ţară şi să exportăm produse finite. Sper că aşa se va întâmpla. Speranţa moare ultima’, a mai spus oficialul ROPEPCA.

În luna februarie, Sorin Gal, director general în cadrul Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale (ANRM), declara că rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *