ROPEPCA cere modificarea Legii petrolului, neschimbată de 15 ani. Ce solicită petroliștii?

Asociaţia Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră din România (ROPEPCA) solicită autorităţilor să modifice esenţial Legea petrolului nr. 238/2004, care nu mai răspunde realităţilor actuale din piaţă.

„Este o lege mai veche de 15 ani şi este timpul să o modificăm din mai multe puncte de vedere. În primul rând, este vorba de accesul companiilor petroliere la terenuri, pentru explorare. În prezent, dacă proprietarul terenului nu este de acord, compania îl poate chema în instanţă, însă procesul durează câţiva ani, ceea ce nu-şi doreşte niciun investitor. Ne dorim un mecanism clar, predictibil, optim pentru toate părţile implicate, care să dea proprietarului siguranţa că primeşte banii pentru că i se foloseşte terenul, iar investitorul să ştie clar ce are de făcut”, a declarat Saniya Melnicenco, directorul executiv al ROPEPCA, într-o întâlnire cu presa, citată de Agerpres.

O altă modificare pe care o cer petroliştii este cea legată de modul de acces la datele privind resursele din subsolul ţării, care sunt fie clasificate, fie confidenţiale.

„În România, gestionarea informaţiilor clasificate este extrem de birocratică, în comparaţie cu alte ţări europene. Astfel, este necesară desecretizarea şi digitalizarea informaţiilor petroliere, pentru a asigura un cadru favorabil pentru investiţii”, a continuat Melnicenco.

Alte modificări solicitate de ROPEPCA vizează simplificarea procedurilor de avizare ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, o mai bună colaborare a autorităţilor pentru emiterea avizelor şi autorizaţiilor, precum şi declararea operaţiunilor petroliere ca fiind de utilitate publică sau de interes naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *