Bugetul de stat va pierde 2,26 miliarde de lei pe an, ca urmare a aplicării prevederilor OUG 114/2018 din sectorul gazelor naturale, au declarat, marţi, reprezentanţii Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), într-o conferinţă de presă.
Aceasta este concluzia unui studiu comandat de ROPEPCA şi realizat de Deloitte.
„Impactul negativ este semnificativ şi asupra companiilor, dar şi asupra angajaţilor, a consumatorilor şi asupra companiei în ansamblu”, a afirmat Saniya Melnicenco, preşedintele Asociaţiei.
Astfel, rezultatul studiului indică o scădere de 2,26 miliarde de lei a veniturilor la bugetul de stat, în urma aplicării acestei ordonanţe.
„Este vorba despre venituri nerealizate de 1,15 miliarde de lei din plafonarea preţului gazelor, adică din neîncasarea suprataxei din dereglementarea preţului, 471 de milioane de lei din redevenţe, 145 milioane de lei din impozitele pe profit, 192 de milioane de lei din TVA, 303 milioane de lei din dividende”, a afirmat Sorin Elisei, expert în cadrul Deloitte, în aceeaşi conferinţă de presă.
Elisei a explicat că, la taxare, a luat în calcul diferenţa dintre vechiul preţ de piaţă şi cel reglementat, adică circa 90 de lei şi cei 68 de lei/MWh.
El a adăugat că pierderile de 2,26 miliarde de lei înseamnă aproape 20% din beneficiile sociale plătite de Guvern în 2017.
OUG 114/2018 prevede, printre altele, plafonarea preţului de producţie internă al gazelor naturale la 68 de lei pe MWh şi o contribuţie de 2% din cifra de afaceri pentru companiile din energie.