Rompetrol Well Services prestează servicii petroliere în largul Marii Negre, pentru Petrom

Rompetrol Well Services (RWS) si-a reluat si extins in acest an gama de servicii petroliere asigurate operatiunilor de profil din largul Marii Negre, prin contributia adusa recent la amplul proiect de dezafectare a platformei Gloria, arată compania într-un comunicat.

RWS a realizat lucrarile de asigurare si punere in conservare in conditii de siguranta a sondelor aferente platformei marine – proprietate a OMV Petrom, iar ulterior de cimentarea acestora. Operatiunile au fost incheiate cu succes de personalul Rompetrol Well Services, folosind echipamentele companiei si in acord cu cele mai bune practice internationale si standarde ale Institutului American al Petrolului (API), arată compania.

“Solutiile tehnice si pastele de cimentare folosite in cadrul lucrarilor de inchidere a sondelor au fost dezvoltate integral de companie, prin programe specializate, dar si in baza experientei de 70 de ani in acest domeniu. Reteta a fost testata in prealabil in laboratorul propriu din Ploiesti. Echipamentele de cimentare au fost transferate ulterior la platforma fixa (PFSS3), situata la o distanta de 80 km de tarm, pentru efectuarea lucrarilor de abandonare a unei sondei pe zacamantul Lebada Est, forata in 1989 (cimentarea si plasarea unui dop de ciment la echilibru)”, arată comunicatul.

“Pe langa activitatile conventionale, RWS a dezvoltat in 2016 impreuna cu partenerul sau strategic – OMV Petrom un proiect pilot pentru cresterea productivitatii a 4 sonde de petrol din zacamantul maritim „Pescarus”. Descoperit in 1999, zacamantul a fost la acea vreme cea mai mare descoperire comerciala in Marea Neagra din ultimul sfert al secolului.

Proiectul a vizat in principal stabilizarea si stimularea productiei de titei, inovatia fiind folosirea dioxidului de carbon drept agent de transfer a solutiei, care a permis o mai buna dispersie a acesteia. Proiectul a fost considerat de succes si a fost extins si la alte sonde terestre de extractie din Romania”, se mai arată în comunicat.

Rompetrol Well Services ofera o gama larga de servicii pentru sondele de petrol si gaze naturale din Romania si Europa de Est. Anual, RWS realizeaza in mediu 500 de operatiuni de cimentare la adancimi de pana la 5.000 de metri si peste 400 de operatiuni de stimulare matriceala.

In primele noua luni ale anului, Rompetrol Well Services a inregistrat o cifra de afaceri de 48 milioane lei, cu aproximativ 13% peste indicatorul consemnat in perioada similara din 2018. In acelasi timp, profitul net a crescut cu 30%, atingand un nivel de 9,83 milioane lei.

Evolutia pozitiva a rezultatelor financiare a fost sustinuta atat de programele interne de optimizare si investitii, cat si de o crestere graduala a activitatilor din industrie.

Lider in Romania pe segmentul de servicii speciale la sonda (cimentari, operatiuni de consolidare si impachetari, stimulari, testari, instrumentatii, operatiuni de tubare a sondelor, etc), compania a fost infiintata in 1951 ca societate de stat in subordinea Ministerului Petrolului si Chimiei, sub denumirea de “ICOTS – Intreprinderea de Cimentari, Operatiuni si Transporturi Speciale”.Din 1990, compania a devenit societatea comerciala Petros Ploiesti si a fost listata din 1998 la Bursa de Valori Bucuresti. Grupul Rompetrol (in prezent, KMG International) a preluat in 2000 pachetul majoritar de actiuni, avand in prezent o participatie de 73%..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *