Rompetrol sapă prima sa sondă din România (comunicat)

Grupul Rompetrol, prin divizia de Drilling, a început recent forarea primei sale sonde din România în localitatea Filipeşti de Pădure (judeţul Prahova). Investiţia necesară achiziţiei şi punerii în funcţiune a instalaţiei se ridică la peste 8,5 milioane USD.

Operaţiunea face parte dintr-un contract de prestări servicii încheiat de Rompetrol SA cu OMV Petrom pentru realizarea până în 2015 a unor lucrări de forare în perimetrele din România. Încheiat în luna iunie a acestui an, contractul are o valoare totală de aproximativ 29 milioane USD (21,7 milioane Euro) şi a fost atribuit în urma unei licitaţii publice.

“Investiţia a vizat în principal achiziţia unei instalaţii de foraj performante, fiind prima instalaţie a companiei de pe teritoriul ţării. Experienţa de peste 35 de ani de activitate în servicii de foraj şi reparaţii sonde, în 15 ţări, ne va permite dezvoltarea în perioada următoare a activităţilor de profil pe plan intern dar şi în regiunea Mării Negre”, declară Gheorghe Georgescu, director general al Rompetrol SA.

Instalaţia de tip TD160-CA7 A7 a fost realizată la Upet Târgovişte şi Imut Moreni şi echipată cu top drive system NORDRILL Norvegia tip ND 250 H 500 ELH. Aceasta are o capacitate statică de 160 de tone metrice la cârlig şi poate fi folosită în condiţii de maximă siguranţă la adâncimi de 2.500 de metri, cu cele mai reduse costuri.

Unitatea de business Upstream a Grupului Rompetrol este formată din Rompetrol SA (înfiinţată în 1974), prin departamentele de explorare-producţie şi foraj-servicii la sondă şi din Rompetrol Well Services (înfiinţată în 1951), companie specializată în servicii la sondă (cimentări, operaţii de consolidări şi împachetări, stimulări, testări, instrumentaţii, operaţii de tubare a sondelor, etc).

Divizia Foraj şi Reparaţii Sonde a Rompetrol este membră a Asociaţiei Internaţionale a Contractorilor de Foraj (IADC) şi a Asociaţiei Contractorilor de Foraj din România (ACFR).

Cu o experienţă de peste 35 de ani în foraj, reparaţii sonde şi mudlogging, Rompetrol a desfăţurat, prin divizia de Drilling, operaţiuni pe patru continente în ţări precum Libia, Egipt, Irak, Siria, Kazahstan, Ecuador, Algeria, Iordania, Kuweit, Maroc, Sudan, India şi Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *