Rompetrol Rafinare, investiții în digitalizarea rafinăriei Petromidia

Compania Rompetrol Rafinare a finalizat modernizarea instalaţiilor de „In-Line Blending (Amestec în Linie) a carburanţilor din cadrul rafinăriei Petromidia Năvodari, etapă din programul de transformare digitală a rafinăriei, anunţă vineri KMG International, care operează Rompetrol Rafinare.

Investiţia totală s-a ridicat la circa 3 milioane de dolari, iar modernizarea instalaţiilor a vizat, în principal, optimizarea producţiei de carburanţi prin îmbunătăţirea sistemului integrat de management şi automatizare a fluxurilor tehnologice.

Iniţiate la începutul anului 2018, lucrările de modernizare a celor două instalaţii au fost finalizate în iunie 2019. Implementarea noului sistem digital asigură analize detaliate în timp real a componenţilor şi a produsului final obţinut, şi deci o monitorizare atentă a calităţii carburanţilor şi a conformităţii acestora cu legislaţia în vigoare, precizează KMG International.

Printre modificările realizate se numără şi modernizarea componentei digitale cu una de ultimă generaţie, implementarea unui nou sistem de management şi distribuţie a controlului şi înlocuirea analizoarelor, care sunt acum capabile să analizeze şi să monitorizeze cu maximă acurateţe toţi parametrii tehnici. În plus, au fost instalate noi pompe de aditivi cu capacităţi ridicate şi au fost dublate pompele pentru componenţi (pentan, butan şi biodiesel).

În prezent, rafinăria Petromidia are în exploatare două Instalaţii de Amestec în Linie pentru carburanţi (benzină, motorină), care au fost construite şi introduse în fluxul tehnologic în 2003, respectiv în 2006. Rolul principal al acestor unităţi este acela de utilizare a reţetelor specifice pentru prepararea produselor finite care ajung la staţiile de carburanţi, respectând cerinţele de calitate impuse de Uniunea Europeană, de legislaţia din Romania, dar şi de necesităţile pieţei actuale, menţionează KMG International.

Calitatea produsului obţinut după procesul de amestec este monitorizată şi controlată prin intermediul analizoarelor on-line, care transmit datele în timp real către operatori.

Directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov, a subliniat că Petromidia se concentrează pe calitatea produselor sale.

„Calitatea este cuvântul cheie care defineşte carburanţii realizaţi la Petromidia, iar eforturile şi investiţiile realizate ne permit o continuă îmbunătăţire a acestora, a fluxurilor operaţionale şi a unităţilor de producţie. În plus, proiectele implementate recent ne vor ajuta să creştem şi volumele obţinute, dar să ajungem şi la o mai mare flexibilitate în adaptarea la cerinţele pieţei. Consider că este un alt pas foarte important pe care îl facem pentru alinierea, atât cu standardele internaţionale, cât şi cu trendul inovativ pentru atingerea revoluţiei industriale – Industry 4.0”, a comentat directorul general al Rompetrol Rafinare.

Rafinăria din Năvodari a înregistrat anul trecut 11 noi recorduri operaţionale, printre care producţia de benzine (1,36 milioane de tone) şi producţia de motorine (2,75 milioane de tone).

În prezent, compania Rompetrol Rafinare operează Petromidia Năvodari – cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe rafinării din regiunea Mării Negre, Vega Ploieşti – cea mai longevivă unitate de prelucrare în funcţiune şi singurul producător intern de bitum şi hexan, dar şi divizia de petrochimie – unicul producător de polimeri. Compania este deţinută în principal de KMG International (54,63%, direct şi indirect) şi de statul român, prin Ministerul Energiei (44,69%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *