Rompetrol, pe cale să piardă a doua oară în Serbia, în faţa ruşilor. După NIS, Gazprom pune mâna şi pe cea mai mare companie petrochimică

În deceniul trecut, Grupul Rompetrol, controlat la acea vreme de Dinu Patriciu, intenţiona să cumpere compania naţională ptrolieră din Serbia, NIS. În final, NIS a ajuns la ruşii de la Gazprom. Acum, vrea să cumpere cea mai mare companie petrochimică din Serbia. Însă şi aici probabil vor pierde în faţa ruşilor, din ce în ce mai prezenţi în afacere.

KazMunayGas International şi compania cehă J&T IB and Capital Markets sunt interesate de achiziţionarea Hip Petrohemija Pancevo, scoase la vânzare de statul sârb, potrivit unui anunţ din presa sârbă de la începutul lunii mai, despre care economica.net a relatat aici

HIP Petrohemija este cea mai mare companie petrochimică din Serbia, produce în special polietilenă de joasă şi înaltă densitate şi are fabrici în Pancevo şi alte două oraşe din Serbia. Este deţinută în proporţie de circa 55% de statul sârb, şi are o capacitate de producţie de 700.000 de tone pe an. Sârbii au vândut acum nouă ani ruşilor de la Gazprom compania petrolieră naţională NIS, inclusiv rafinăria din Pancevo, dar nu şi activele petrochimice, iar în momentul de faţă este în vigoare un acord prin care rafinăria livrează nafta către fabricile petrochimice.

Guvernul de la Belgrad intenţionează să vândă participaţia de 55% la HIP Petrohemija iar ruşii par să fie din nou în pole position, după ultimele evoluţii.

După statul sârb, al doilea cel mai mare acţionar este compania petrolieră NIS, deţinută deja de Gazprom Neft, cu 12,5%. Guvernul de la Belgrad a operaţionalizat însă un plan de restructurare a datoriilor companiei petrochimice, care a fost aprobat recent de un tribunal din Pancevo. Planul prevede că 48% din datorie se şterge, iar 52% se converteşte în acţiuni. După această operaţiune, prin care creditorii renunţă la 150 de milioane de euro, două companii controlate de ruşi îşi vor creşte participaţia la HIP Petrohemija. Astfel, NIS va ajunge la 21%, iar compania petrolieră Lukoil, care a renunţat la o treime din creanţa pe care o avea, va primi 3% din capital. Aşadar, în total, companiile ruse vor deţine aproape un sfert (24%) din capitalul companiei.

Potrivit unor surse citate însă de cotidianul rus Kommersant, ruşii nu se vor opri aici.şi intenţionează să cumpere toată participaţia statului la compania petrochimică. Rafinăria de la Pancevo, pe care Gaztom o deşine prin NIS, şi combinatul petrochimic din apropiere sunt practic legate între ele, dat fiind că rafinăria este furnizor de nafta şi de gaze pentru petrochimie. În plus, între guvernul sârb, proprietarul companiei petrochimice, şi NIS au fost semnate mai multe acorduri, în anii trecuţi, pentru eficientizarea activităţii petrochimiei, inclusiv acest acord de ştergere a datoriilor.
În aceste condiţii, pare aproape imposibil pentru Grupul Rompetrol să „intre” în HIP Petrohemija.

Rompetrol a pierdut NIS în faţa Gazprom

Ar fi a doua oară când grupul petrolier pierde în Serbia, în faţa ruşilor. În 2007, The Rompetrol Group NV a înaintat autorităţilor sârbe o scrisoare în care îşi exprimă intenţia de a participa la privatizarea companiei Naftna Industrija Srbije (NIS), care opera trei rafinării, Pancevo, Novi Sad şi Belgrad.

„Rompetrol anticipează că va câştiga licitaţia pentru privatizarea companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS), mizând pe similitudinile dintre cele două societăţi şi pe un preţ foarte bun pe care îl va oferi”, declara în ianuarie 2007 Dinu Patriciu, pe atunci proprietar al Rompetrol.

„Între cele două companii (Rompetrol şi NIS, n.red.) există nişte sinergii care ne califică să achiziţionăm noi societatea”, a spus Patriciu. Astfel, atât rafinăria Petromidia, cât şi cea din Pancevo, deţinută de NIS, au acces direct la Dunăre, ceea ce face posibil schimbul de produse şi subproduse petroliere şi oferă rafinăriei sârbe o cale de a accede pe pieţele de export”, a argumentat atunci preşedintele Rompetrol. „Mai mult, cea de-a doua rafinărie a grupului NIS, de la Novi Sad, are caracteristici apropiate de Vega Ploieşti, cu un potenţial deosebit pentru realizarea de produse chimice de nişă. În acelaşi timp, din punctul de vedere al distribuţiei, rafinăria de la Pancevo este producătorul ideal pentru a alimenta piaţa din Vestul României, spunea Particiu.

Privatizarea NIS, a fost însă stopată,atunci. Ulterior, guvernul sârb a vândut compania diviziei petroliere a grupului Gazprom, Gazprom Neft, pentru 400 de milioane de euro. Ulterior, NIS a a început să se extindă pe pieţele din jur, inclusiv în România, unde a deschis lanţuri de benzinării sub brandul Gazprom.

HIP Petrohemija a avut în 2016 vânzări de 284 de milioane de euro, dintre care 190 de milioane de euro la export, şi un profit operaţional de 61 de milioane de euro. În primele trei luni din acest an, 10% din exporturi au mers către România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *