Rompetrol Energy a primit de la ANRE licența de distribuție de energie electrică. În ce stadiu este proiectul centralei de cogenerare de la Midia

Rompetrol Energy, SPV-ul creat pentru dezvoltarea centralei de cogenerare de pe platforma rafinăriei Petromidia, a primit licența de distribuție de energie electrică.

Rompetrol Energy a primit de la ANRE “licenţa provizorie pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice” în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din 26 ianuarie.

Licența este necesară pentru că, potrivit planului grupului petrolier, noua centrală în cogenerare care se construiește pe platforma rafinăriei Petromidia, va livra energie electrică pentru consumul propriu al rafinăriei, care este practic altă societate.

La Midia a debutat proietul unei noi centrale în cogenerare, care va genera aproximativ 80 MW energie electrică – din care circa 60-70 MW pentru acoperirea integrală a necesarului de energie electrică a platformei Petromidia, abur tehnologic de până la 180 tone/oră, plus necesarul de apă caldă pentru sistemul de încălzire al orașului Năvodari – până la 20 MWt/oră.

Investiția în noua centrală, 148 de milioane de dolari, este derulată prin compania Rompetrol Energy, care este detinuță majoritar de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, alături de Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia.

În ce stadiu sunt lucrările

Proiectul a debutat în mai 2021, și, până acum, au fost demolate clădirile care nu mai sunt necesare de pe platforma vechii Uzine Termice Midia, a fost curățat terenul, a fost obținută autorizația de construire și de mediu, și sunt aproape finalizate lucrările pentru pregătirea solului înainte de turnarea fundațiilor. În acest trimestru urmează să fie obținut avizul tehnic de la racordare la rețeaua Enel iar în aprilie autorizația pentru conducta de alimentare cu gaze. Turbina cu gaz, care este produsă de Siemens, a fost contractată și se lucrează la ea, iar comanda pentru generatoarele de abur cu recuperare a căldurii va fi plasată săptămânile următoare.

Contractorul general al proiectului este compania Calik Enerji. Noua centrală ar trebui să fie finalizată în anul 2023, potrivit calendarului de lucrări.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *