Rompetrol: Carburanţii la pompă s-au scumpit mai puţin decât ar fi trebuit, nu toate creşterile au fost transferate consumatorilor

Grupul Rometrol, care deţune cea mai mare rafinărie din România şi una dintre principalele reţele de distribuţie spune că în 2018 preţurilor carburanţilor, un subiect fierbinte al anului trecut, au crescut ca urmare a condiţiilor din piaţă şi a politicii de taxare, dar consumatorii nu au resimţit, la pompă, toată scumpirea.

“În anul 2018, comparativ cu anul 2017, cotaţiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referinţă, USD, au fost, în medie, cu aproximativ 21% mai mari pentru benzină, şi cu aproximativ 30% mai mari pentru motorină. De asemenea, in anul 2018 leul s-a apreciat în medie cu 3% în fata dolarului american, comparativ cu anul 2017. Nivelul accizelor aplicabile carburanţilor în această perioadă a fost mai mare decât în 2017, acestea crescând cu aproximativ 13% pentru benzină şi 14,5 % pentru motorină. Toate aceste schimbări de piaţă au determinat presiune ridicată asupra marjelor segmentului de distribuţie, preţurile la pompă urmând trendul crescător al creşterii macroeconomice, cu toate acestea neputând fi asimilate pe deplin la nivelul consumatorilor finali”.

Enunţul apare în comunicatul Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC), cea mai importantă societate din grupul Rompetrol, care controlează rafinăriile Petromidia şi Vega şi reţeaua de distribuţie.

Amintim că circa jumătate din preţul carburanţilor (54% la benzină ţi 49% la motorină, în cazul României) sunt taxe, adică accize şi TVA. Costul mărfii (petrol, transport, rafinare, logistică, salarii, etc) şi profitul companiei sunt aşadar jumătate sau mai puţin din preţul final, iar această componentă variază, în preţul final, în funcţie de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere.

Grupul Rompetrol a avut, din punct de vedere operaţional, în 2108, un an de excepţie, cu 22 de recorduri (inclusiv cea mai marev cantitate de petrol rafinată la Petriomidia, din toată istoria rafinăriei), dar din punct de vedere financiar RRC a trecut de pierdere: minus 162 de milioane de lei, faţă de 418 milioane în 2018. Asta în ciuda creşterii afacerilor (14,1 miliarde de lei în 2018 faţă de 11,2 miliarde în 2017) şi a creşterii vânzărilor de carburanţi.
Marja de rafinare netă la Petromidia a scăzut, pe ansamblul întregului an 2018, cu 15% (de la 3,9 dolari pe baril la 3,3 dolari) în condiţiile în care ţiţeiul de tip Brent a crescut cu 17,dolari/bbl. (31,6%) în anul 2018 comparativ cu anul 2017.

În ceea ce priveşte preţiurile finale la carburanţi, benzina costa la 25 februarie (ultimele cotaţii Platt’s disponibile) 1,12 euro litrul, al treilea cel mai mic preţ din UE, după Bulgaria şi Polonia. În ceea ce priveşte motorina, preţul era de 1,20 euro/litru, al şaselea cel mai mic din UE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *