Rompetrol anunţă extinderea reţelei de benzinării şi construcţia unei centrale electrice la Petromidia

KMG International a anunţat extinderea reţelei de benzinării de pe plan local şi construcţia unei centrale electrice la Petromidia, după întâlnirea de astăzi cu ministrul Energiei, Anton Anton. 

Președintele directoratului KazMunayGas – compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, Sauat Mynbayev, s-a întâlnit marți, la București, cu Ministrul Energiei, Anton Anton.

„În cadrul discuției cu oficialii ministerului Energiei, KMG și-a exprimat angajamentul ferm de a-și respecta toate obligațiile asumate în Memorandumul de Întelegere semnat cu statul român. Una dintre cele mai importante prevederi ale acestuia se referă la crearea fondului mixt de investiții româno-kazah, care va avea o durată de şapte ani și un nivel investițional estimat de aproximativ un miliard de dolari”, se arată într-un comunicat de presă al KMG.

Compania spune că a identificat cel puțin două proiecte majore care pot fi dezvoltate în perioada următoare și care vor aduce un plus de 2.000 de locuri de muncă în economie. Este vorba de extinderea rețelei de benzinării pe piața locală și construcția unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia.

Oficialii au mai discutat şi despre modalitățile de sincronizare a eforturilor de dezvoltare regională ale KMGI cu planurile României de a deveni un hub energetic în zona Mării Negre.

„România și românii sunt partenerii alături de care am transformat Petromidia în una dintre cele mai moderne rafinării din sud-estul Europei și nu ne vom opri nicidecum aici„, a declarat Sauat Mynbayev.

KazMunayGas este unicul actionar al KMG International (fostul Grup Rompetrol), un grup petrolier care deține și desfășoară operațiuni majore în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe de bază.  Investițiile KMG în KMG International se ridică la peste 4 miliarde de dolari, suma care include și valoarea preluării integrale a pachetului de acțiuni. Compania are peste 5.000 de angajaţi pe plan local. 

Anul trecut, KMGI a prelucrat peste 6,2 milioane de tone de materie primă în unitățile sale de producție din România – rafinăriile Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, divizia de petrochimie. Petromidia Năvodari este cea mai mare unitate de profil din România și una dintre cele mai moderne din regiune.

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare (operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești, dar și a diviziei de petrochimie) sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *