Rompetrol a căștigat trei dintre cele cinci loturi ale unui amplu contract de servicii petroliere, pentru Petrom

Rompetrol Well Services, companie parte a grupului KazMunayGas Intrernational (KMGI-Rompetrol), a câștigat licitațiile pentru trei dintre cele cinci loturi ale unui contract de anvergură prin care Petrom a solicitat servicii de cimentare la sondă, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Valoarea totală a contractelor câștigate de Rompetrol Well Services se ridică la 23 de milioane de euro. Este vorba despre contracte cadru, trei loturi de lucrări, din cele cinci scoase la licitație de Petrom.

Primul, “servicii de cimentare pentru sonde pe uscat săpate cu instalații mici” a fost atribuit companiei pentru 7,57 milioane de euro. Al doilea, “servicii de cimentare pentru sonde pe uscat săpate cu instalații medii” a fost câștigat de Rompetrol Well Services cu o valoare de minimum 13,8 milioane de euro. Al treilea, “servicii de cimentare necesare pentru operatii de reparatii capitale” a fost câștigat de compania din grupul Rompetrol pentru circa 2 milioane de euro.

Nu este pentru prima dată când compania de servicii petroliere a Grupului Rompetrol câștigă contracte de servicii pentru Petrom, cea mai mare companie petrolieră din țară, singurul producător de petrol în cantități semnificative și unul din cei doi mari producători de gaze. Există chiar un parteneriat strategic între cele două comapnii.

Rompetrol Well Services a realizat lucrările de asigurare și punere în conservare în condiții de siguranță a sondelor aferente platformei marine Gloria, cea mai veche platfomă de extracție din Marea Neagră, iar ulterior de cimentarea acestora.Gloria a fost retrasă și adusă la țărm în toamna anuului trecut.

Pe lângă activitățile convenționale, compania a dezvoltat în 2016 împreună cu Petrom un proiect pilot pentru creșterea productivității a 4 sonde de petrol din zăcământul maritim „Pescăruș”. Descoperit în 1999, zăcământul a fost la acea vreme cea mai mare descoperire comercială în Marea Neagră din ultimul sfert al secolului.

Rompetrol Well Services oferă o gamă largă de servicii pentru sondele de petrol și gaze naturale din România și Europa de Est. Anual, RWS realizează în mediu 500 de operațiuni de cimentare la adâncimi de până la 5.000 de metri și peste 400 de operațiuni de stimulare matriceală.

În primele nouă luni ale anului, Rompetrol Well Services a înregistrat o cifră de afaceri de 48 milioane lei, cu aproximativ 13% peste indicatorul consemnat în perioada similară din 2018. In același timp, profitul net a crescut cu 30%, atingând un nivel de 9,83 milioane lei.

Lider în România pe segmentul de servicii speciale la sondă (cimentări, operațiuni de consolidare și împachetări, stimulări, testări, instrumentații, operațiuni de tubare a sondelor, etc), compania a fost înființată în 1951 ca societate de stat în subordinea Ministerului Petrolului și Chimiei, sub denumirea de “ICOTS – Întreprinderea de Cimentări, Operațiuni si Transporturi Speciale”.

Din 1990, compania a devenit societatea comercială Petros Ploiesti si a fost listată din 1998 la Bursa de Valori București. Grupul Rompetrol (în prezent, KMG International) a preluat în 2000 pachetul majoritar de acțiuni, având in prezent o participație de 73%.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *