Rompetrol a ajuns să facă mai mulţi bani în Europa decât în România. Exporturile Petromidia au explodat

Rompetrol Rafinare, a doua companie petrolieră din România, dar cu prezenţă pe mai multe pieţe externe, a înregistrat, în primul trimestru al anului, afaceri mai mari în Europa decât în România, graţie creşterii accentuate a exporturilor.

Cifra de afaceri netă a Rompetrol Rafinare (societatea cea mai importantă din grupul Rompetrol, a fost, în primul trimestru al acestui an, de 3,33 miliarde de lei, în creştere cu circa un miliard de lei (41%), faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din cele 3,33 miliarde, afacerile nete din România au însemnat 1,38 miliarde, cele din restul Europei 1,87 miliarde, iar cele din Africa 68 de milioane.

Aşadar, în primele trei luni ale anului, Rompetrol a făcut afaceri mai mari în restul Europei decât în România, situaţie care nu se înregistra în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,27 miliarde de lei în România faţă de 1,01 miliarde în Europa).

Situaţia se explică prin creşterea exporturilor, în special de carburanţi, în condiţiile în care Rompetrol operează în România rafinăria Petromidia, cea mai mare din ţară, cu o capacitate de peste 5 milioane de tone.

Exporturile realizate în perioada ianuarie – martie 2018 de diviziile de rafinare şi petrochimie ale Rompetrol Rafinare (societatea care operează rafinăria şi lanţul de benzinării) s-au cifrat la 515 milioane de dolari, nivel dublu fata de cel obţinut în primul trimestru din 2017. Potrivit companiei, Rompetrol este cel mai mare exportator de produse petroliere al României, exporturile în 2017 ridicându-se la 1,34 miliarde de dolari.

În primul trimestru al acestui an, exporturile au crescut şi pe fondul creşterii activităţii celor două rafinării operate de grup, Vega şi Petromidia. Acestea au înregistrat o creştrere cu circa 27% a materiilor prime procesate: 1,52 milioane de tone la Petromidia (de la 1,2 milioane în T1 2017) şi 77.000 de tone la Vega.

În aceste condiţii, vânzările de carburanţi pe pieţele externe, în primele trei luni ale acestui an, au fost de 708.000 tone, cu 78% mai mult decât cele 397.000 de tone raportate pentru primul trimestru al anului 2017.

Rompetrol deține și desfășoară operațiuni în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe de bază. Rețeaua de distribuție carburanți cuprinde 1.100 puncte de alimentare în Georgia, Bulgaria, Moldova (este lider de piaţă) și România. De asemenea, compania încă deţine 49% din Dyneff, o companie independentă cu o reţea de 100 de benzinării şi cu capacităţi de stocare de aproximativ 380.000 m3, activă în sudul Franţei şi nordul Spaniei.

În afara de carburanţii vânduţi prin propria reţea, Rompetrol mai vinde produse petroliere în Ucraina, Turcia, Liban, Serbia, Grecia, Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Maroc, Croaţia, Egipt

Compania mai vinde produse de nişă: sulf şi cocs, în Ungaria, Egipt, Turcia, India, Pakistan, Cehia, Germania, şi solvenţi în India, Pakistan, Turcia, Germania, Serbia.

De asemenea, Rompetrol, care mai deţine singura capacitate petrochimică din România, mai vinde polimeri pe pieţele din Bulgaria, Turcia, Ucraina, Polonia, Italia, Cehia, Serbia, Republica Moldova, Grecia.

Grupul Rompetrol are 6.000 de angajați şi este deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunaiGas.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *