Grupul Rompetrol (KazMunayGas International) arată că majoritatea achizițiilor sale sunt făcute de la companii din România, iar comnpania are standarde stricte în ceea ce privește sustenabilitatea.
“Ca parte a angajamentului nostru față de furnizori, ne concentrăm pe achizițiile locale, aproximativ 80% din cheltuielile noastre fiind direcționate către furnizori locali, inclusiv
multinaționale locale, conform raportului Ariba Systems pentru 2023. În perioada de raportare, 556 de furnizori au fost precalificați, îndeplinind criteriile noastre stricte pentru drepturile
omului, standardele de mediu și sociale, fără a raporta impacturi negative. În 2022, 627 de furnizori au răspuns chestionarelor ESG, versus 324 în 2021; departamentul achiziții transmite chestionarele ESG către toți furnizorii, pentru orice achiziție de peste 10.000 USD”, arată Grupul Rompetrol în ultimul său raport de sustenabilitate.
“Angajamentul nostru se extinde la sprijinirea întreprinderilor mici, a firmelor deținute de minorități și a întreprinderilor sociale, sporind beneficiile comunității prin angajamentele noastre în lanțul de aprovizionare”, se mai arată în raport.
Compania arată că este atentă, atunci când își selectază furnizorii, la criteriile care țin de ESG (Envornment, Social, Governance), în activitatea lor. De asemenea, grupul arată că monitorizează mereu activitatea furnizorilor săi, din punct de vedere al activității ESG.
“Ca parte a procesului nostru de lucru (și a procedurii noastre de achiziții la nivel de Grup), furnizorii precalificați trebuie să răspundă la câteva întrebări ce țin de aspecte ESG.
Astfel, procesul de precalificare pentru furnizori include chestionare și evaluări complete pentru a ne asigura că respectă principiile noastre etice și se angajează să respecte standardele de mediu, de muncă, sociale și de drepturile omului. Furnizorii sunt evaluati în mod regulat, ca parte a strategiei noastre mai ample de atenuare a riscurilor.
Statutul de precalificare este valabil 24 de luni din momentul precalificării. Orice ofertant potențial nu va fi obligat să treacă prin procesul de precalificare, dacă statutul său de
precalificare este valabil, cu excepția cazului în care funcția de achiziții decide acest lucru”, mai arată compania în raportul de sustenabilitate.
“Dedicarea noastră față de sustenabilitate este profund integrată în practicile noastre de achiziții, aderând la standardele globale, așa cum sunt prezentate în Procedura noastră de achiziții, Codul de conduită a furnizorilor și prin utilizarea sistemului Ariba. Departamentul de achiziții
(procurement) a câștigat premiul Excellence Advanced Standard-Silver acordat de organismul profesional CIPS (Chartered Institute of Procurement & Supply). Această
distincție ne reconfirmă angajamentul de a îmbunătăți continuu procedurile, strategiile și sistemele interne de lucru.
Angajamentul nostru față de practicile etice se reflectă și în programele noastre interne de formare; în 2023, am organizat cursuri anticorupție pentru echipa de achiziții și am dezvoltat noi măsuri anticorupție în colaborare cu departamentul de Control Intern.
Pe scurt, angajamentele noastre în materie de sustenabilitate și managementul atent al furnizorilor sunt parte integrantă a strategiei de afaceri, garantând nu doar că respectăm standarde înalte la nivel intern, ci și promovăm aceste practici de-a lungul lanțului nostru de aprovizionare”, mai arată compania.
Grupul Rompetrol, una dintre cele mai mari companii energetice din România, este controlat de compania petrolieră națională a Kazahstanului, KazMunayGas. Cele mai importante active sunt rafinăriile Petromidia și Vega și o rețea de distribuție a carburanților în România, Bulgaria, Moldova și Georgia.