Rominserv lucrează la proiect petrochimic de 6 miliarde USD în Kazahstan

 Rominserv, partea a Grupului Rompetrol, va furniza servicii de consultanţă în management de proiect şi training pentru construcţia unui amplu complex petrochimic în Kazahstan, o investiţie totală de peste 6 miliarde USD, potrivit unui comunicat al companiei

Situat în localitatea Atyrau, în apropierea rafinăriei KazMunayGas (capacitate instalată de rafinare – 5,5 milioane tone) şi a zăcămintelor petrolifere – Tengiz, Karachaganak şi Kashagan, noua investiţie vizează crearea unui important centru petrochimic în partea de vest a Kazahstanului. Proiectul va fi dezvoltat în etape, capacitatea de producţie urmând să ajungă în final la 800.000 tone etilenă (materia primă pentru obţinerea de polimeri) şi 500.000 de tone polipropilenă.

“Rominserv este motorul evoluţiei tehnologice a Grupului Rompetrol, a performanţelor tehnice atinse de activele şi operaţiunile sale, precum programul de creştere a capacităţii anuale de prelucrare a rafinăriei Petromidia la 5 milioane tone, repornirea şi modernizarea instalaţiilor de petrochimie sau extinderea pe plan local a reţelei de distribuţie carburanţi. Experienţa şi expertiza companiei în coordonarea şi realizarea acestor proiecte state-of-the-art în termenele asumate, în limita strictă a costurilor bugetate, valorificându-ne competenţele de inginerie, achiziţii, contrucţii şi management de proiect au susţinut calificarea şi selectarea Rominserv în cadrul proiectului strategic al statului kazah”, a declarat Kanat Bekmurza, director general al Rominserv, în comunicat

Compania va furniza servicii de consultanţă pentru managementul proiectelor on-shore în timpul construcţiei, training pentru operatorii instalaţiilor şi va asigura implementarea politicilor de respectare a sănătăţii în muncă, a normelor de securitate şi celor de protecţie a mediului.

Specialiştii Rominserv vor furniza consultanţă în cadrul unui contract în valoare 5 milioane USD, pentru acest an în prima fază a proiectului, construirea instalaţiei de dehidrogenarea gaz propan şi producere de polipropilenă, contractorul general al lucrărilor fiind compania chineză Sinopec Engineering.

“Este al treilea proiect al Rominserv în Kazahstan şi reprezintă o nouă provocare pentru noi, pentru a găsi cele mai bune soluţii tehnice şi proceduri, într-o piaţă în care industria de petrol şi gaze este în continuă ascensiune”, adaugă Bekmurza.

Rominserv a mai realizat în perioada 2009-2011 două proiecte în Kazahstan, constând în modernizarea instalaţiilor Distilare Atmosferică în Vid şi Cocsare din cadrul rafinăriei Atyrau.

Începând din acest an, Rominserv va demara primele sale activităţi pentru clienţi terţi, în alte ţări în care există programe de investiţii în petrol şi gaze, potrivit unei informări mai vechi a Rompetrol.“Rominserv urmăreşte creşterea portofoliului de afaceri în sectorul proiectelor publice de  infrastructură  pentru alimentare şi distribuţie apă şi reţele de canalizare cât şi domeniul mentenanţei şi serviciilor industriale. Începând din 2013 compania  intenţionează să demareze primele sale activităţi în zone unde există  programe mari de  investiţii de dezvoltare în sectorul oil & gas (de exemplu Kazakhstan, Libia, Arabia Saudita, etc)” se arată în informarea Rompetrol.

Încă din era comunistă, Rompetrol SA, firmă creată în 1974, denumită în 2001 Rominserv, a coordonat proiecte in Orientul Mijlociu, Africa, Rusia şi foste republici sovietice, acum statele Turkmenistan, Kazahstan sau Azerbaijan. În Iordania, românii au montat conducte de petrol, în Emiratele Arabe Unite au participat la construcţia unui complex gigantic, Al Taweelah, pentru producţia de energie şi pentru desalinizarea apei, iar în Sudan şi Yemen au amplasat mai multe facilităţi de depozitare a ţiţeiului şi produselor petroliere. În Rusia, românii au construit mai multe clădiri de locuinţe şi chiar un hotel.

Ultima lucrare de anvergură a celor de la Rominserv a fost programul de modernizare a rafinăriei Petromidia, în valoare de peste 380 de milioane de dolari. Programul a vizat creşterea capacităţii de procesare de la 3,5 la 5 milioane de tone de materie primă şi trecerea la producţia exclusivă de carburanţi Euro 5, precum schimbarea mixului de produse. Valoarea totală a investiţiilor aferente programului se ridică la peste 380 milioane USD.

Rominserv este contractorul general al Grupului Rompetrol, susţinând dezvoltarea operaţiunilor şi activităţilor acestuia de rafinare, marketing şi trading, dar şi în operaţiuni adiţionale – explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, etc. În 2011, Rominserv a avut o cifră de afaceri de 225 milioane USD, valoarea totală a proiectelor realizate în cei zece ani de activitate în cadrul Grupului Rompetrol fiind de peste 850 de milioane USD.

 

Grupul Rompetrol este deţinut integral de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan ­– KazMunayGas, fiind prezent în 12 ţări şi cu majoritatea activelor şi operaţiunilor în Franţa, România, Spania şi Sud-Estul Europei. Rompetrol este implicat în activităţi de rafinare, marketing şi trading, dar şi în explorare şi producţie, servicii petroliere, EPCM, transport, etc.. Rompetrol intenţionează să devină una dintre cele mai importante companii petroliere integrate din Europa, din regiunea Mării Negre şi a Mării Mediterane. În 2012, Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 10,8 miliarde USD.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *