Rominserv a câștigat contractul Transgaz de inversare a fluxului de gaze la Isaccea, proiect strategic al României

 

Rominserv SRL, contractorul general al grupului Rompetrol (KazMunaiGas International-KMGI), a câștigat licitația organizată de Transgaz pentru inversarea fluxului de gaze (reverse flow) de la Isaccea, unul dintre proiectele strategice ale României.

Rominserv a câștigat contractul în urma unei licitații deschise organizate de Transgaz, venind cu cea mai bună ofertă. Valoarea contractului este de 13,7 milioane de euro, iar lucrările vor dura 24 de luni, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice. Compania românească a avut cel mai bun raport calitate-preț, componenta financiară reprezentând 90% din punctaj, iar cea tehnică, și anume planul de management al calității lucrărilor efectuate, restul de 10%.

Contractul se referă la  “Înlocuirea stației de măsurare gaze naturale SMG Isaccea 1”, de pe conductele de tranzit ale gazelor din Dobrogea, Isaccea-Negru Vodă, prin care gazele rusești ajung în România, Bulgaria și Grecia. Acesta este un proiect strategic al Transgaz, înscris în strategia de dezvoltare a sistemului național de transport al gazelor naturale în următorii zece ani.

Tehnic, proiectul presupune “înlocuirea unei instalații tehnologice existente pe amplasament cu o instalație tehnologică nouă care să asigure condițiile de reverse flow, precum și a realizării instalațiilor de utilități și a amenajărilor privind construcțiile, căile de acces și a platformelor necesare funcționării în condiții de deplină siguranță a obiectivului nou proiectat”.

SMG Isaccea 1 asigură tranzitul gazelor rusești spre Bulgaria. Între Isaccea şi Negru Vodă, Dobrogea este traversată de trei conducte de gaz, care au fost construite şi, până de curând, operate exclusiv de Gazprom prin care gazul rusesc tranzitează România, cu destinaţia Bulgaria şi, mai departe, Grecia şi Turcia. Gazprom a pierdut, partial până acum dreptul exclusiv de a transporta gaze pe aceste conducte, care pot fi folosite în parte şi de alţi operatori. Această operaţiune de inversare a fluxului de gaze este necesară pentru a permite „curgerea” gazului și în sens invers, după interconectarea cu sistemul românesc, adică din România spre Ucraina.

Inversarea fluxului este necesară din cel puțin două motive.

Primul este posibilitatea de a se exporta gaze din România în Ucraina, ceea ce în teorie ar crește apetitul pentru o decizie finală de exploatare a vastelor resurse de gaze din Marea Neagră.

Al doilea este și mai important: în ultimul timp se vorbește tot mai mult despre posibilitatea ca Gazprom să nu mai folosească ruta ucraineană-cea care se prelungește la noi prin aceste condute, pentru alimentarea Balcanilor, caz în care și România ar fi afectată. În acest sens, este aproape gata un nou gazoduct, Turk Stream, prin care gazele rusești ajung prin Marea Neagră în Turcia, cu ramificație în Bulgaria. Așadar, în cazul în care Gazprom alege să renunțe la ruta ucraineană, inversarea fluxului la Isaccea presupune inclusiv posibilitatea ca în România să intre gaze rusești care vin din sud, dinspre Bulgaria

Ce experiență are Rominserv pentru a se fi calificat la acest proiect important al Transgaz

Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol este vechea Rompetrol SA, cea prin care specialiștii români executau lucrări în străinătate în perioada comunistă. Firma a fost creată în 1974, a coordonat proiecte in Orientul Mijlociu, Africa, Rusia şi foste republici sovietice, acum statele Turkmenistan, Kazahstan sau Azerbaijan. În Iordania, românii au montat conducte de petrol, în Emiratele Arabe Unite au participat la construcţia unui complex gigantic, Al Taweelah, pentru producţia de energie şi pentru desalinizarea apei, iar în Sudan şi Yemen au amplasat mai multe facilităţi de depozitare a ţiţeiului şi produselor petroliere.

După privatizare și, ulterior, preluarea grupului Rompetrol de către grupul KazMunayGas din Kazahstan, Rominserv a coordonat modernizarea și extinederea rafinăriei Petromidia, un proiect de 380 de milioane de dolari în urma căreria a devenit cea mai mare rafinărie din România. Românii au ieșit din nou pe piețele externe, mai ales pe cea din Kazahstan, unde au participat la modernizarea rafinăriilor KMG și la lucrările unui complex petrochimic, contracte de un miliard de dolari.

În România, Rominserv a avut zeci de contrate de lucrări, din industria de petrol și gaze precum și de infrastructură și gospodărire a apelor, iar ultimul contract de anvergură vizat pe piața locală este  cel prin care Petrom a solicitat achiziția de servicii pentru toate câmpurile sale de producție din România, o licitație de nouă miliarde de lei, la care Rominserv a depus ofertă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *