Romgaz vrea să investească în noul terminal de LNG de la Alexandropoulis, Grecia, şi cere acordul statului român

Compania controlată de stat cere acordul acţionarilor pentru a participa la proiectul de construcţie a unui nou terminal de gaz lichefiat în Grecia.

“Aprobarea, de principiu, a achiziţionării de către SNGN Romgaz SA, a 20% din acţiunile Gastrade SA-LNG Alexandropoulis I.N.G.S”. Acesta este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz, care va avea loc în 25 septembrie.

Gastrade, parte a grupului energetic elen Copelouzos, dezvoltă proiectul terminalului LNG de lângă oraşul grecesc Alexandroupolis, unul dintre viitoarele puncte de intrarea a gazelor lichefiate în Europa de Sud Est.

Capacitatea anuală estimată a terminalului este de 6,1 miliarde metri cubi. El ar urma să furnizeze LNG către sud-estul Europei prin gazoductul IGB care va lega Grecia de Bulgaria.

Gazoductul ar urma să devină operaţional până la finalul anului trecut. În 2017, operatorul reţelei de gazoducte din Grecia, DESFA, a acceptat să participe la proiect. De asemenea, şi-a exprimat interesul în proiect şi Cheniere Energy, un exportator american de LNG.

Şi guvernul bulgar ia în considerare achiziţionarea unei participaţii de aproximativ 25% în proiectul terminalului LNG şi cel mai probabil va participa alături de operatorul reţelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria (Bulgartransgaz).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *