Romgaz vrea să facă termocentrală nouă pe gaze la Mintia, de 500 MW şi 300 de milioane de euro. A comandat studiul de fezabilitate

Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze naturale din România, deţinut de statul român, a comandat în sistemul electronic de achiziţii publice studiul de fezabilitate pentru construirea unei centrale electrice pe gaze, în ciclu combinat, cu o putere instalată de 400-500 MW, investiţie estimată la 300 de milioane de euro.

„Elaborare Documentație Tehnico-Economică faza Studiu de Prefezabilitate și Studiu de Fezabilitate pentru investiția „Centrală electrică cu ciclu combinat cu turbine cu gaze – Mintia” scrie în anunţul Romgaz. Valoarea estimată a studiului este de circa 890.000 de lei. Romgaz va accepta oferta cu cel mai bun raport preţ-calitate, dar componenta de preţ reprezintă doar 40% din punctaj, iar 60% reprezintă experienţa personalului-cheie.

Firma care va câştiga contractul va trebui să livreze inclusiv studii de piaţă privind evoluţia preţurilor la gaze şi electricitate pentru următorii 20 de ani, evaluarea cantităţii de energie electrică ce poate fi vândută pe piaţa din România, dar şi a consumului de energie termică al oraşului Deva pentru următorii 20 de ani.

Noua centrală ar urma să fie amplasată în vecinătatea staţiei electrica Transelectrica şi a barajului de pe râul Mureş, care deservesc actuala termocentrală pe huilă de la Mintia, potrivit caietului de sarcini. Centrala, care ar urma să funcţioneze cu gaze, în ciclu combinat şi să fie legată direct la reţeaua Transgaz, ar urma să aibă o capacitate instalată de 400-500 MW . Randamentul net al noii centrale cu ciclu combinat va fi minimum 55%. Durata de operare minimă a noii centrale va fi de 30 de ani.

Proiectul este destul de asemănător cu cel pe care Romgaz îl derulează la Iernut, unde construieşte deja o centrală nouă, pe gaze, în ciclu combinat, cu o capacitate instalată de 430 MW, investiţie de circa 320 de milioane de euro. Noua centrală este construită de Romelectro, în asociere cu Duro Felguera, şi va fi dată în funcţiune în 2020.

Romgaz operează şi vechea termocentrală pe gaze de la Iernut, construită în urmă cu 50 de ani, care a trecut în martie 2012 în proprietatea Romgaz, în contul datoriei de 150 de milioane de euro pe care compania Electrocentrale Bucureşti o avea către compania de gaz. Centrala utilizează drept combustibil gazele naturale, având şase grupuri şi o putere instalată totală de 800 MW, este încă în funcţiune şi va funcţiona în paralel cu noua centrală. Acum funcţionează patru grupuri din cele şase, iar două dintre ele trebuie modernizate în anul 2022.

De ce la Mintia

Mintia este o zonă foarte importantă pentru sistemul energetic românesc, caracterizat printr-un dezechilibru geografic pe partea de generare de energie. În zonă funcţionează termocentralele pe huilă aparţinând Complexului Energetic Hunedoara, Mintia şi Paoşeni, care au o putere instalată totală de 1.225 MW. Complexul este în insolvenţă dar, potrivit chiar Transelectrica, trebuie să funcţioneze partial pentru a nu pune în pericol siguranţa SEN.

De aceea, în primăvara acestui an, Guvernul a elaborat un act normativ prin care Transelectrica este obligată să cumpere servicii tehnologice de sistem de la Complex, la o valoare a puterii electrice de cel puţin 400 MW, până în 2020.

„În România, sursele de producție de energie electrică sunt repartizate dezechilibrat între jumătatea din sud şi cea din zona de nord a țării. Astfel, în jumătatea de nord a țării sunt instalate capacități care acoperă doar 20 % din producția de energie electrică a SEN. Nefuncționarea grupurilor generatoare din cadrul centralei termoelectrice Mintia și centralei termoelectrice Paroșeni conduce la creșterea transferului de putere dinspre zona de sud spre zona centrală și mai departe către nordul și vestul SEN pe axa de 220 KV Târgu Jiu Nord-Paroșeni-Baru Mare-Hășdat-Pestis-Mintia. Funcționarea respectivei axe de transport la limita capacității influențează în mod negativ capacitatea transfrontalieră dinspre România spre Ungaria și, în această situație, participarea României la piața cuplată pentru capacitățile transfrontaliere, organizată între România, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia, în sensul în care valorile capacităților de transfer ale României în direcția export vor scadea. Astfel, orice defect pe axa respectivă conduce la o scădere și mai accentuată a capacității actuale de schimb transfrontalier”, a arătat Transelectrica.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *