Romgaz vrea să dea în judecată Romelectro şi Duro Felguera pentru întârzierea noii centrale de la Iernut

Producătorul de gaze va contracta avocaţi şi consultanţi pentru un posibil litigiu cu firmele care construiesc noua centrală electrică pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, care este întârziată.

“Aprobarea achiziționării de servicii juridice de consultanță, asistență și/sau reprezentare juridică externă a S.N.G.N. Romgaz S.A., într-un posibil litigiu cu asocierea DuroFelguera și Romelectro, având ca obiect dezvoltarea C.T.E. Iernut”.

Această prevedere apare în convocatrul Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz, care va avea loc în 11 decembrie.

Producătorul naţional de gaze Romgaz, a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut.

Centrala ar fi trebuit să fie dată în folosinţă la începutul anului 2020, potrivit planurilor iniţiale, dar au apărut întârzieri, atât ca urmare a unor neînțelegeri între parteneri, cât, mai ales a unei prevederi din OUG 114 privind majorarea salariilor în construcţii, după cum declara directorul companiei, în august.

„Am convocat toţi partenerii din proiect să vedem cum facem să deblocăm situaţia. Ceea ce ne-a impactat au fost prevederile din OUG 114 vizavi de construcţii, pentru că a urmat o instrucţiune, ar fi trebuit să urmeze alta care nu a mai fost dată şi încercăm să deblocăm această poveste”, a declarat atunci Adrian Volintiru, directorul general al producătorului de gaze Potrivit acestuia, Romgaz va fi nevoit să plătească costuri suplimentare celor care realizează lucrările de construcţie, însă nici aceste firme nu au o situaţie la zi.

“Avem o nerealizare la Iernut, o nefinalizare a investiției în grafic cu termen de prelungire la jumătatea anului, sau peste de această perioadă, și cu riscurile care decurg din aceasta depășire generată de mecanismul PNI privind finanțarea acestei investiții”, a declarat şi Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei, luna trecută.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *