Romgaz vrea să cumpere șase proiecte în regenerabil. Cere consultanță

Romgaz, cel mai mare producător de gae naturale din România, controlat de stat, cere consultanță pentru achiziția a șase companii de proiect pentru a-și atinge ținta de a acea capacități de 180 MW instalate în sectorul producției de energie din surse regenerabile la nivelul anului 2030.

“Servicii de consultanță pentru elaborare analize de tip due – diligence în scopul achiziției unor companii de proiect (SPV) neoperaționale” este anunțul publicat de Romgaz pe pagina sa de internet. Cel mai probabil este vorba despre SPV care se ocupă de dezvoltarea unor proiecte din segmentul energiei regenerabile. ”Pentru atingerea obiectivelor propuse, intenția S.N.G.N. Romgaz S.A. este de a achiziționa un număr de maxim 6 companii, în vederea atingerii țintei de 180 MW”, mai arată producătorul național de gaze.

Valoarea maximă estimată a contractului este de 1,3 milioane de lei, iar Romgaz precizează că suma nu se ajustează. Durata contractului de consultanță este de doi ani.

În caietul de sarcini, producătorul de gase arată că “Romgaz și-a asumat prin Strategia 2021 – 2030, printre altele, creșterea cotei de piață și diversificarea portofoliului” și amintește că “este stabilită o țintă pentru producția de energie din surse regenerabile, și anume 180 MW până în anul 2030”, vorbind ;i despre “realizarea cât mai rapidă a investițiilor în capacități noi de producție energie din resurse regenerabile”.

În principal, consultantul selectat trebuie să vină cu două livrabile.

Primul este un “Raport de tip Due Diligence financiar și fiscal al companiei țintă”.

Studiul trebuie realizat din perspectiva intereselor Romgaz, în vederea minimizării riscurilor aferente achiziției companiei țintă, printr-o abordare integrată, luând în considerare toate aspectele necesare cu privire la tranzacție și identificarea riscurilor aferente tranzacției, atât din punct de vedere financiar cât și fiscal. Studiul trebuie să fie suficient de amplu încât să cuprindă identificarea cu claritate a aspectelor aferente procesului de Due Diligence, conform practicilor și standardelor în domeniu, și să acopere inclusiv perioada interimară pentru asigurarea tranzacției ”, arată compania.

Al doilea este un “Raport de evaluare a companiei țintă”

Acest studiu trebuie să cuprindă o evaluare a proiectului vizat în contextul macroeconomic actual, analiza economică – financiară (model economic) din perspectiva Romgaz, în vederea optimizării deciziei de achiziție a participației în cadrul proiectului vizat.

Studiul trebuie să fie suficient de amplu încât să cuprindă identificarea cu claritate a aspectelor ce țin de rentabilitatea companiei țintă precum și reglementări ce țin de aspectele legale cu impact financiar și fiscal privind desfășurarea activităților companiei țintă, după cum urmează: analiza financiară(…), analiza de senzitivitate(…) și analiza de risc (…)”, mai arată compania.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, controlat de stat, a înregistrat în primul semestru un profit net de 1,8 miliarde de lei, în creștere cu 9%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *