Romgaz va plăti taxa de solidaritate. Câți bani ia statul de la primul producător de gaze al țării în acest an

Societatea Națională Romgaz estimează că va plăti, în anul 2023, taxe totale de 4,12 miliiarde de lei în 2023, potrivit propunerii de buget pentru 2023 care urmează să fie aprobat de acționari. Profitul va scădea în acest an.

În total, chelltuielile cu taxele, de 4,12 miliarde de lei, sunt la jumătate față de cele pe care compania le-a plătit în 2022, de 8,15 miliarde de lei. Din cele 4,13 miliarde, 1,7 miliarde este contribuția la fondul de tranziție energetică și circa 900 de milioane de lei reprezintă taxa de solidaritate.

Iată exact anunțul Romgaz în chestiune:

“Cheltuieli cu impozite, taxe și vărsăminte asimilate:

Acestea cuprind cheltuieli cu redevențele calculate procentual la producția fizică extrasă și la condens (1 047 822 mii lei), impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor (2 202 924,5 mii lei), contribuția la fondul de tranziție energetică (1 794,8 mii lei), contribuțiile datorate către ANRE (13 997 mii lei), contribuția de solidaritate (906 104 mii lei), precum și impozite pe teren, pe clădiri, totalitatea taxelor de autorizare, de mediu și alte impozite și taxe”.

Romgaz precizează că cheltuielile cu taxele reprezintă 55% din totalul cheltuielilor.

Compania estimează pentru 2023 un profit brut de aproape 2,6 miliarde de lei, cu circa 14% sub cel estimat pentru acest an, de 3 miliarde de lei. Profitul net ar urma să se ridice la 2 miliarde de lei, în condițiile în care, pentru anul trecut, este trecut un profit net preliminat de aproape 2,4 miliarde de lei.

Scăderea profitului este cauzată în principal de obligația impusă de stat de a se vinde mare parte din gaze la preț plafonat, pentru consumul populației și al producătorilor de energie termică. “Astfel, se estimează că 75,3% din producția livrată clienților se va vinde cu prețul reglementat de 150 lei/MWh”, arată Romgaz.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, cu o producție de circa 5 miliarde de metri cubi pe an. Societatea este controlată de stat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *