Romgaz ar urma să perceapă o chirie totală de circa 76 de milioane de lei, de la filiala sa Depogaz Ploiești pentru activele necesare activității de înmagazinare a gazelor în perioada aprilie-decembrie 2021.
“Se aprobă încheierea contractelor de închiriere între S.N.G.N. Romgaz S.A. și S.N.G.N. Romgaz S.A. – Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti S.R.L. având ca obiect mijloacele fixe proprietatea S.N.G.N. Romgaz S.A. necesare desfăşurării activităţii de înmagazinare a Filialei DEPOGAZ, pe o perioadă de 9 luni, începând cu data de 01.04.2021, respectiv până la data de 31.12.2021”, se arată în proiectul de hotărâre al unei ședințe AGA Romgaz care va avea loc în mai.
Romgaz percepe chirie întrucât “este titularul dreptului de proprietate asupra anumitor mijloace fixe ce urmează a fi utilizate de către Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL în cadrul activității de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele Bilciurești, Urziceni, Bălăceanca, Sărmășel, Ghercești”, după cum se arată în draftul de contract.
Chiria solicitată este la nivelul de circa 8,6 milioane de lei pe lună, ceea ce înseamnă că, pentru perioada care face obliectul închirierii, Depogaz va plăti către Romgaz circa 77 de milioane de lei. Suma este identică cu cea plătită până la 1 aprilie, așa cum se înțelege din anunț.
Depogaz operează 5 depozite, cu capacitate cumulată activă de circa 2,77 miliarde metri cubi pe ciclu. Amintim că, din acest an, în contextul liberalizării pieței de gaze, tarifele de înmagazinare percepute de operatorii depozitelor nu mai sunt reglementate de stat și, în plus, furnizorii nu mai sunt obligați să constituie stocuri minime la un nivel calculat de ANRE, ca până acum. Totuși, ei va trebui să aibă cantități înmagazinate necesare consumului clienților, mai ales în perioada rece.
La ora redactării acestui text, conform datelor Asociației companiilor de înmagazinare din UE (AGSI), gradul de umplere a depozitelor din România (Depogaz și Depomureș) este de circa 16% (circa 5,5 TWh), la jumătate față de media europeană de 31%, dar România este una dintre puținele state membre UE care are producție internă semnificativă de gaze naturale. â