Romgaz va investi 135 de milioane de lei în noua firmă de furnizare de gaze şi electricitate, de la care aşteaptă un randament de până la 12%

Noua firmă de furnizare a statului român, care va fi constuită de Romgaz şi de SAPE va avea un capital de 225 de milioane de lei şi ar putea genera o rată de rentabilitate cuprinsă între 6 şi 12%.

Acționarii Romgaz (SNG) au fost convocați, pe 11 decembrie, pentru aprobarea înființării unei companii, în asociere cu Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE), care va avea ca obiect principal de activitate furnizarea de gaze naturale și energie electrică, potrivit convocatorului AGA transmis Bursei de Valori București.

Ulterior, Romgaz a dat şi câteva detalii referitoare la noua societate, referitoare la valoarea capitalului care va fi aportat şi la estimările privind rentabilitatea viitoarei afaceri.

“Din analizele economice interne rezultă decizia de constituire a noii societăţi, cu un nivel al investiţiei Romgaz de 200 mil. lei, conduce după cinci ani de activitate a acesteia, la obţinerea unei Rate Interne de Rentabilitate de 6,36% în primul scenariu considerat (vânzări de energie electrică reprezentând 20% din portofoliul de vânzări), respectiv de 12,6%, în al doilea scenariu considerat (vânzări de energie electrică reprezentând 25% din portofoliul de vânzări) în condiţiile în care durata de achitare a facturilor către furnizori este de doar 15 zile, iar cea de plată a facturilor emise către clienţi este de 60 de zile (optim pentru un furnizor de utilităţi).

Portofoliul de vânzări de gaze rămâne constant în ambele scenarii, volumele vândute ajungând până la 450 mil. mc în anul 5 de funcţionare a societăţii”, arată Romgaz.

“Urmare a prezentării concluziilor analizei interne a Romgaz viitorilor parteneri, părţile au agreat ca nivelul unui capital social în valoare totală de 225.000.000 lei ar asigura funcţionarea noii societăţi în primii trei ani de activitate. Aportarea efectivă se va realiza prin aportarea unor sume (proporţional cu participarea fiecărui asociat). Iniţial, asociaţii vor vărsa suma de 67.500.000 de lei-reprezentând 30% din capitalul social subscris, iar restul sumei până la nivelul capitalului subscris va fi vărsat în funcţie de necesităţi, dar nu mai târziu de 12 luni de la data constituirii societăţii, conform prevederilor legale”, mai spune compania.

Noua companie de furnizare va avea ca acţionar majoritar Romgaz, cu 60%, în timp ce SAPE va deţine 40%.

Societatea nou-înfiinţată “va fi un jucător pe piaţa de retail, se va adresa consumatorilor finali industriali, noncasnici dar şi celor casnici, într-o etapă ulterioară, şi nu va interfera în sfera comercială cu compania-mamă Romgaz decât pe principii de transparenţă, nediscriminare şi concurenţialitate”, mai arată productătorul de gaze.

Nu este pentru prima data când Romgaz, cel mai mare producător de gaze din ţară  (producător şi de energie electrică) anunţă acest lucru. Într-o şedinţă AGA din ianuarie 2019, acţionarii companiei de stat apobau, “de principiu”, acelaşi lucru.

Intenţia era şi la acea vreme ca Romgaz să aibă 60% din acţiunile noii companii iar SAPE 40%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *