Romgaz a semnat cu firma azeră SOCAR un memorandum pentru construirea unui terminal de LNG la Marea Neagră

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat cu gigantul petrolier de stat al Azerbaidjanului, SOCAR, un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră.

″Este un proiect nou, atât pentru noi, cât și pentru Azerbaidjan. Implementarea va demara cu un studiu de fezabilitate finanțat în comun de către ambele părți, iar la final sperăm să avem cele două terminale, de pe malul Mării Caspice și de pe cel al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm și să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din bazinul Mării Caspice către Europa. Așteptăm să vedem în foarte scurt timp studiul de fezabilitate finalizat. Ne-am angajat ca o companie internațională să deruleze studiul de fezabilitate și, în felul acesta, să avem garanția că el va fi adus la bun sfârșit într-o perioadă scurtă de timp, pentru că avem nevoie de acest gaz și de construcția capabilităților necesare pentru a-l aduce″, a spus premierul Nicolae Ciucă, după semnarea memorandumului. El a adăugat că a discutat cu partea azeră și despre posibile importuri de gaze prin conducte, inclusiv pentru Republica Moldova.

″Căutăm în continuare soluții pentru aducerea de gaze din Marea Caspică, prin conducta trans-anatoliană Turcia-Bulgaria-România, iar din România către celelalte țări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Este un angajament al nostru și al Azerbaidjanului, să putem să sprijinim Republica Moldova cu cantitatea de gaze necesară″, a menționat Ciucă.

″Prin acest Memorandum de Înțelegere cele două companii oficializează intenția lor de a explora oportunitățile de dezvoltare în comun a unui proiect de gaze naturale lichefiate la Marea Neagră. Proiectul ar consta într-un terminal de lichefiere a gazelor naturale și un terminal de regazeificare, precum și alte instalații și facilități necesare în scopul transportului de gaze din zona caspică în România. Companiile semnatare își propun să inițieze elaborarea în comun a unui studiu care să identifice fezabilitatea tehnică, financiară și comercială a unui asemenea proiect, iar în baza rezultatelor acestuia să demareze negocieri în vederea încheierii unui acord privind termenii și condițiile de dezvoltare a proiectului GNL Marea Neagră.

În contextul energetic actual, inițiativa celor două companii reprezintă o nouă oportunitate de asigurare a accesului pieței din România și a celor din regiune la resurse de gaze naturale din zona Mării Caspice, cu impact pozitiv semnificativ asupra siguranței energetice a statelor din Europa Centrală și de Sud-Est″, a transmis ulterior Romgaz, printr-un comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *