Romgaz și-a dublat profitul la nouă luni, la 2,2 miliarde de lei. Taxele plătite pe producția de gaze au crescut de șapte ori și sunt de trei ori mai mari decât profitul

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, a raportat pentru primele nouă luni ale anului, un profit net de 2,23 miliarde de lei, în creștere cu 93%, la o cifră de afaceri triplă și la o producție de gaze practic neschimbată.

Profitul net al Romgaz la nouă luni a fost cu 93% mai mare (2,23 miliarde de lei), cifra de afaceri a fost cu 209% mai mare (10,8 miliarde de lei), indicatorul EBIT a fost cu 93% mai mare (2,52 miliarde de lei), potrivit datelor companiei transmise Bursei de Valori București.

Romgaz a oprit practic declinul producției

“În primele 9 luni ale anului 2022, Romgaz a produs un volum de 3,68 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 19 mil.mc (-0,5%) mai puţin decât în aceeaşi perioadă din anul 2021.

Nivelul producţiei de gaze naturale înregistrat în primele 9 luni ale anului 2022 a fost influenţat de: implementarea de măsuri pentru optimizarea exploatării zăcămintelor de gaze naturale, continuarea şi extinderea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze,efectuarea de programe de reparaţii şi intervenţii la sondele cu productivitate scăzută sau inactive, finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea de noi sonde la această infrastructură”, arată compania.

Asta înseamnă că Romgaz a reușit practic, cel puțin pentru moment, să oprească declinul natural al producției de gaze din zăcămintele din România

Taxe de șapte ori mai mari

Cum prețul gazelor naturale a fost mai mare, sistemul de taxare impus de Guvernul României a făcut ca, în total, Romgaz să plătească taxe asociate producției de șapte ori mai mari în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă din 2021. Cităm din raport:

“Cheltuielile consolidate cu redevența au crescut cu 1.145,3 milioane lei (+330,1%) față de anul 2021, iar impozitul pe veniturile suplimentare din vânzarea gazelor a crescut la 9 luni 2022 cu 4.558,8 milioane lei (+1.252,4%), comparativ cu 9 luni 2021”.

Așadar, în total, Romgaz a plătit în contul celor două taxe în total 7 miliarde de lei, în plus cu aproape 6 miliarde, decât în primele nouă luni din 2021. Adică a plătit de aproape șapte ori mai mult.

Citește și:

Surpriză? Producția de gaze a Petrom din România a avut cel mai mic declin trimestrial din ultimii patru ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *