Romgaz și-a dublat profitul în primul trimestru din 2022, până la aproape un miliard de lei net

Romgaz, cel mai mare producător de gaze din țară, controlat de stat, a raportat un profit net de 979 de milioane de lei în primul trimestru al anului, conform raportului cu rezultatele financiare trimis Bursei de Valori București. Taxele plătite statului pe extracția de gaze au fost însă de 2,5 miliarde de lei.

Profitul net de 979 de lei este cu 515 milioane de lei mai mare decât cele 463 de milioane aferente primului trimestru al anului trecut.

Cifra de afaceri a Grupului Romgaz s-a triplat (a înregistrat o creștere de 196 % faţă de perioada similară a anului anterior), ajungând la valoarea de 3,9 miliarde de lei. Veniturile consolidate din vânzarea gazelor s-au triplat, ajungând la 2,3 miliarde de lei, iar cele din vânzarea de energie electrică au fost de aproape patru ori mai mari, până la 279 de milioane de lei.

“Din punct de vedere cantitativ, în T1 2022 a fost vândută o cantitate de gaze mai mică față de T1 2021 cu 16,7%. În aceeași perioadă analizată, producția de energie electrică a fost mai mare cu 70,86%”, arată Romgaz.

Așadar, compania și-a dublat profitul net vânzănd mai puțin decât anul precedent, dar a profitat de creșterea masivă a prețului gazelor naturale din piețe.

Romgaz a extras în primele șase luni circa 1,3 miliarde de metri cubi de gaze, aproximativ la fel cu producția din 2021.

Pentru primele 3 luni din 2022, compania şi-a programat investiţii în valoare de 662 milioane de lei şi a realizat 108 milioane, cu 83,63 % mai puţin decât nivelul investiţiilor programate.

Au crescut taxele

Compania plătește redevență, dar și impozit suplimentar pe câștigurile din vânzarea gazelor. Cum prețuirile au explodat, a crescut și valoarea taxelor plătite. Compania a anunțat o creștere a cheltuielilor cu redevența de 375 de milioane de lei (cu peste 400% în plus) și a impozitului pe veniturile suplimentare cu, atenție, 1,7 miliarde de lei (plus 1.500%). Cifrele sunt în comparație cu primul trimestru al anului trecut.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *