Romgaz reziliază contractul de construcție a centralei pe gaze de la Iernut. Ce se întîmplă cu proiectul de 400 MW

Romgaz a anunțat investitorii despre rezilierea contractului de construcție a centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut, din cauza întârzierilor acumulate la acest proiect. Centrala, primul proiect mare de generare de energie electrică din România, după mulți ani, ar fi trebuit terminată de mult.

Iată ce a transmis Romgaz Bursei de Valori București:

“Rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinatccu turbine cu gaze, încheiat între S.N.G.N. Romgaz S.A., în calitate de Achizitor, șicAsocierea formată din DuroFelguera S.A. și ROMELECTRO S.A., în calitate decExecutant.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. 1, lit. i) din RegulamentulcA.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în urma neexecutării, în termen, de către Executant a obligațiilor contractuale, prin Hotărârea nr. 28 din 1 aprilie 2021, Consiliul de Administrație și-a manifestat acordul pentru rezilierea Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze.

În consecință, în data de 2 aprilie 2021, S.N.G.N. ROMGAZ S.A a transmis notificarea de reziliere a Contactului de lucrări nr. 13384/2016, către Executant. Notificarea de reziliere va produce efecte, în termen de 5 zile, de la primirea notificării, de către Executant.

La momentul de față, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. are în derulare o expertiză tehnică și economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic și valoric de execuție a contractului, precum și determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției.

După finalizarea expertizei tehnice si economice, SNGN ROMGAZ SA va face toate demersurile necesare și utile pentru finalizarea și punerea în funcțiune a investiției, în cel mai scurt timp posibil”.

Un proiect întârziat

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar fi, după finalizare, a doua investiţie greenfield în generarea clasică de energie electrică din România de după căderea comunismului, după centrala în ciclu combinat a Petrom, de 860 MW. Proiectul are o valoare de 268 de milioane de euro și a fost atribuit de Romgaz consorțiului Romelectro-Duro Felguera. Centrala ar fi trebuit finalizată la începutul acestui an, după mai multe termene, apoi noul termen avansat a fost finalul anului.

La finalul anului trecut, Romgaz a anunțat că mai acceptă prelungirea termenului de finalizare a centralei pe gaze de la Iernut, așa cum au dorit constructorii, dar nu a spus explicit că va rezilia contractul cu asocierea Romelectro-Duro Felguera.

La finalul lui februarie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că acest proiect a fost un eșec total al conducerii Romgaz.

„Acolo a fost un eşec total al vechilor conduceri ale Romgaz, care s-au mulţumit să zică că avem un contract la cheie şi este responsabilitatea firmei constructoare să dea contractul la cheie. Uite că firma constructoare a dat greş şi ce facem? Trebuie să reluăm lucrările, să finalizăm până la sfârşitul anului această investiţie, care este absolut necesară”, a spus ministrul.

În februarie, Romgaz a încheiat de urgență un contract cu subsidiara locală a unei firme austriece de certificare industrială, care va evalua stadiul execuției lucrărilor la noua centrală pe gaze cu ciclu combinat a companiei de la Iernut și va pregăti caietul de sarcini pentru desemnarea unei companii sau a unui consorțiu care să finalizeze și să pună în sfârșit în funcțiune centrala.

Firma are la dispoziție 4 luni pentru a presta serviciile convenite, „de expertiză privind evaluarea stadiului execuției lucrărilor privind Centrala Electrică cu Ciclu Combinat (CCTG) Iernut și întocmire caiet de sarcini în vederea achiziționării unui contract de lucrări pentru finalizarea și punerea în funcțiune CCGT Iernut”.

Potrivit Profit.ro, contractorul cu care s-a negociat și semnat este firma de certificare industrială TUV Austria România SRL, subsidiară a TUV Austria Holding AG, care a mai lucrat în trecut și pentru OMV Petrom, dar și pentru instituții și companii de stat românești.

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *