Producția de gaze a Romgaz scade și ea

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a raportat o scădere a cantităților extrase, asta după ce Petrom, al doilea producător, anunțase și el același lucru.

Romgaz a extras în trimestrul trei al acestui an o camtitate de 1,13 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,47% față de același trimestru al anului trecut, conform datelor transmise de companie Bursei de Valori București. Făcând comparația pentru primele nouă luni, scăderea este și mai mai accentuată. Romgaz a extras în intervalul ianuarie-septembrie 2023  3,51 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 4,68% sub nivelul din primele nouă luni ale anului trecut.

În ceea ce privește vânzările gazelor din producția internă, în al treilea trimestru al acestui an volumul a fost aproape identic (scădere de doar 0,86%) cu cel din aceeași perioadă a anului trecut, dar la nouă luni există o scădere semnificativă, de 4%: 3,38 miliarde mc gaze valorificate, în 2023, față de 3,52 miliarde în anul precedent.

Producția de energie electrică a centralei vechi de la Iernut a fost și ea în scădere, în condițiile în care practic centrala a stat în T3 2023 – doar 2 GWh produși. La nivelul primelor nouă luni, producția de electricitate, de 641 GWh, a fost cu aproape un sfert mai mica decât în același interval din 2022 (aproape 840 GWh).

Producția totală de hidrocarburi a OMV Petrom, singurul producător de țiței și gaze din România, a fost, în al treilea trimestru al anului, de 113.500 de barili ecchivalent petrol (bep) pe zi, în ușoară scădere față de trimestrul precedent (113.700 bep/zi), și semnificativ mai redusă decât producția consemnată în al treilea trimestru al anului 2022 – 117.200 bep.

La gaze naturale, producția a fost de 59.500 bep/zi,  cu circa 2,3% sub nivelul din trimestrul trei din 2022.

Amintim că producătorii români de gaze vând mare parte din gazele extrase – adică cele pentru populație și pentru producătorii de energie termică, la prețul plafonat de 150 de lei/MWh.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *