Romgaz prelungește suspendarea rezilierii contractului pentru centrala Iernut

Romgaz a anunțat că prelungește din nou, până la 7 mai, suspendarea rezilierii contractului fe execuție al centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut. În această perioadă, compania spune că va primi și raportul care să-i arate cât s-a realizat din proiect.

Iată comunicatul Romgaz

“În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 și art. 234 alin. (1), din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. informează acționarii și investitorii asupra faptului că, în data de 22 aprilie 2021, a prelungit suspendarea notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect Dezvoltarea CTE Iernut, prin construcția unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, până la data de 7 mai 2021.

Decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a Contractului de lucrări nr. 13384/2016 a fost luată în vederea continuării negocierilor cu Executantul, pentru identificarea, evaluarea și implementarea unei soluții care să asigure finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții, în termen cât mai scurt posibil, cu respectarea drepturilor și intereselor legitime ale S.N.G.N. ROMGAZ S.A.

În același timp, S.N.G.N. ROMGAZ S.A. va primi și raportul de expertiză tehnică și economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic și valoric de execuție a contractului, precum și determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea și punerea în funcțiune a obiectivului de investiție, raport de expertiză despre care s-a făcut mențiune prin Raportul curent, din data de 2 aprilie 2021, și care va sta la baza implementării soluției alternative de finalizare și punere în funcțiune a obiectivului de investiții”

Romgaz a anunțat prima data la 9 aprilie că suspendă momentan rezilierea contractului pentru construcția mult-așteptatei centrale pe gaze de la Iernut. Romelectro și Duro Felguera au primit atunci un termen 14 zile să vină cu o propunere de finalizare cât mai rapidă a proiectului. Oficialii companiei au luat atunci decizia pentru a purta negocieri cu constructorii.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus că centrala va fi finalizată în acest an, și că există planuri de rezervă în acest sens.

“Avem la Romgaz în lucru centrala de la Iernut. Astăzi trebuie să finalizeze Romgaz, probabil săptămâna viitoare ne va anunţa, ultimele negocieri înaintea rezilierii, dacă nu se ajunge la un comun acord. Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C”, a afirmat Popescu.

Producătorul naţional de gaze Romgaz a semnat, în 2016, un contract în valoare de 268 de milioane de euro, fără TVA, cu firmele Duro Felguera şi Romelectro, pentru realizarea unei noi centrale pentru producerea energiei electrice în cadrul termocentralei Iernut, de 430 MW. Centrala ar fi trebnuit să fie gata încă de anul trecut.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *