Romgaz nu se grăbeşte să semneze contractele de import de gaz rusesc

Compania Romgaz nu discută încă prelungirea contractelor de import de gaze naturale din Rusia, deşi actualele contracte expiră la finalul anului viitor.

“Cele două contracte de import de gaze naturale expiră la 30 decembrie 2012, dar nu am deschis procedura de renegociere, deoarece ne stabilim o nouă viziune de marketing şi apoi vom stabili dacă optăm pentru renegociere sau pentru o altă soluţie”, a spus director de comerclializare energie la Romgaz, Dumitru Chisăliţă, la o conferinţă de presă.

Cele două contracte sunt încheiate cu firmele Imex Oil şi Wintershall, ambele companii în care Gazprom, furnizorul de gaz rusesc deţine participaţii. Contractele cu cei doi intermediari (România nu importă gaze direct de la Gazprom) expiră în decembrie 2012.

Chisăliţă a spus că Romgaz analizează şi piaţa vestică dar şi zona Caspică drept potenţiale surse pentru importurile de gaz, dar că nu a fost eliminată Rusia ca prinicipal exportator de gaz pentru România.

România importă între un sfert şi o treime din necesarul său anual de gaz, doar din Federaţia Rusă. Din 2004 până acum, importurile au costat România 8,5 miliarde de euro, iar suma este posibil să crească, dacă îşi va reveni şi consumul şi nu importurile vor fi făcute în continuare de la Gazprom. Preţul gazelor importate de România din Rusia va ajunge în luna octombrie la 545 dolari/mia de metri cubi, potrivit lui Hilmar Kroat Reder, responsabilul cu gaze şi energie din cadrul OMV Petrom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *