Romgaz negociază import de gaze non-rusești în România. Ministrul Energiei spune că deja importurile de gaze rusești sunt minoritare

Optimism al oficialilor din sectorul gazelor. În timp de oficialii Romgaz spun că negociază importuri de gaze odată cu operaționalizarea noului interconector Grecia-Bulgaria, ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că în România intră mai mult gaz non-rusesc decât rusesc

Romgaz negociază în prezent achiziționarea de gaz de import, și a finalizat formalitățile pentru a se lienția ca trader și în Bulgaria și în Grecia, cu scopul de a aduce în România gaze de proveniență non-rusă, prin recent inauguratul interconector dintre Grecia și Bulgaria, a spus Aristotel Marius Jude, director general adjunct al Romgaz, la o conferință pe teme de energie organizată de Profit.ro.

“Suntem în discuți cu mai mult parteneri, însă acestea sunt confidențiale. În măsura în care vor fi finalizate, ele vor fi făcute cunoscute atât investitorilor, cât și pieței în general. În prezent, Romgaz a obținut statutul de utilizator de rețea în Bulgaria, urmând a fi licențiat ca trader de reglementatorul bulgar. Totodată, se negociază și încheierea contractului de transport cu operatorul de sistem și transport din Grecia”, a spus Jude.

Oficialul spune că firma de stat este pe cale să oprească, în acest a, declinul natural al producției onshore de gaze.

“Romgaz este cel mai important contribuitor la securitatea în aprovizionare a României. Compania a efectuat lucrările de mentenanță necesare pentru ca siguranță în aprovizionare să nu fie afectată în sezonul rece. În plus, în 2021, producția Romgaz a crescut cu aproximativ 11% comparativ cu 2020, iar în semestrul întâi al acestui an, producția a fost sensibil egală cu cea din aceeași perioadă a anului trecut”, a mai spus Jude.

La rândul său, ministrul Energiei, care a avut o intervenție online la conferință, a spus că în prezent, prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria, intră în România mai multe gaze decât sunt reexportate în Ungaria, pe la Csanapalota, majoritatea acestora nefiind gaze rusești.

Sâmbătă, ministrul Energiei împreună cu alți oficiali ai companiilor românești din sector, a fost prezent la Sofia la inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia, prin care urmează să fie aduse în România gaze din gazoductul TANAP/TAP și din terminalul GNL din Grecia. “Deja circulă gaze pe interconector, gaze care vor ajunge în Bulgaria și România și, de aici, în Republica Moldova și către Europa Centrală”, a anunțat Virgil Popescu.

Cât gaz curge prin noul interconector

Datele ETSOG arată, pentru dimineața zilei de 3 octombrie, un flux de gaze prin intermediul noului interconector de 29 GWh pe zi, pe direcția Grecia-Bulgaria, gaze intrate din gazoductul TAP, care vine din Azerbaidjan via Turcia. Prin comparație, prin punctul de intrare în România din rețeaua bulgară Kardam-Negru Vodă, în România intrau, la aceeași dată 85 GWh de gaze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *