Romgaz mai plătește 345 de milioane de lei pentru finalizarea centralei electrice de la Iernut. În cel mai bun caz, va fi gata toamna viitoare

Centrala pe gaze de la Iernut va fi gata în termen de 16 luni de la începearea lucrărilor în baza noului contract semnat de Romgaz cu vechiul constructor, Duro Felguera, în cel mai bun caz. Romgaz mai plătește 70 de milioane de euro.

“Finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a obiectivului de investiții Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze” este denumirea contractului care a fost semnat în 3 aprilie de producătorul de gaze cu firma spaniolă Duro Felguera, după ce Consiliul de Administrație a decis continuarea lucrărilor cu același constructor, la finalul lunii martie.

Prețul acestui nou conract este de 344.925.922 de lei, porivit informațiilor transmise de Romgaz Bursei de Valori București. Compania va plătu constructorului un avans de 15%. Cât despre termenul de finalizare, de fapt cel mai așteptat element al acestu contract, lucrurile sunt destul de flexibile.” Termenul de finalizare: 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitatea de prelungire conform prevederilor contractului”, se arată în informarea transmisă de Romgaz Bursei.

Așadar, în cel mai bun caz, centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, ar urma să fie gata la începutul toamnei anului 2024, dacă lucrările încep acum și termenul de execuție nu se decalează.

Potrivit înțelegerii inițiale, centrala ar fi trebuit finalizată încă din anul 2020. Lucrările au fost întărziate de neînțelegerile între Romgaz și asocierea Duro Felguera – Romelectro, care au condus în final la rezilierea contractului.

Potrivit unui raport al execuantului proiectului, la momentul rezilierii gradul de realizare era de 93%, la fel scrie și în “raportul responsabilului tehnic cu execuția, auditor independent, atestat Dotări Tehnologice Industriale (DTI)”, însă “în conformitate cu evaluarea efectuată de o societate specializată ale cărei servicii de evaluare au fost contractate de Romgaz, procentul de execuție este de circa 80%”, se arată într-o informare a Ministerului Energiei trimisă în februarie în urma unei interpelări a unui parlamentar.

Guvernul a adoptat în primăvara anului trecut o ordonanță de urgență de modificare a legislației achizițiilor publice sectoriale, pentru a permite finalizarea cu aceiași contractori a proiectului, precum și majorarea sumei plătite Duro Felguera și Romelectro față de valoarea rezultată din licitația câștigată de consorțiu în 2016, de 268 milioane euro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *