Romgaz la şase luni: producţie de gaze şi afaceri în creştere, profit net cu 25% mai mare

Romgaz a anunţat rezultate pozitive la şase luni:producţia de gaze a crescut, la fel şi veniturile, iar profitul s-a majorat cu 25%.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, a înregstrat în primele şase luni ale anului un profit net de 975,9 milioane de lei, în creştere cu 24,7% faţă de  perioada similară a anului trecut, la afaceri în creştere cu 16,2%, până la 2,87 miliarde de lei.

Cantitatea de gaze extrasă în primul semestru al anului a crescut cu 2,3%, până la 2,7 miliarde de  metri cubi. Producţia de energie electrică a centralei de la Iernut a scăzut cu 63%, în contextul opririi parţiale pentru lucrările necesare noii centrale în ciclu combinat, astfel că, în al doilea trimestru din 2019, centrala nu a produs nimic.

Iată ce spune Romgaz referitor la creşterea producţiei de gaze:

„Producţia de gaze naturale a evoluat în parametrii anticipaţi la întocmirea programului pentru anul 2019, nivelul realizat fiind de 100,33% comparativ cu cel planificat. În prima jumătate a anului 2019 Romgaz a produs un volum de 2.700 milioane mc gaze naturale, cu 59,5 mil.mc (2,3%) mai mult decât în aceeaşi perioadă din anul trecut.

Nivelul ridicat de producţie înregistrat în Semestrul I 2019 a fost susţinut de:

  • valorificarea la maximum a potenţialului zăcământului Caragele prin finalizarea unor lucrări de investiţii pentru extinderea infrastructurii productive şi conectarea sondelor la această infrastructură;
  • continuarea proiectelor de reabilitare a principalelor zăcăminte mature de gaze care a dus la anularea declinului de producţie pe aceste zăcăminte;
  • efectuarea de operaţii de reparaţie şi intervenţie în sonde în urma cărora s-au reactivat o serie de sonde cu debite importante;
  • relocarea de capacităţi de comprimare pentru optimizarea procesului de exploatare a unor zăcăminte de gaze naturale;
  • trecerea la faza de producţie şi valorificare a rezultatelor activităţii de explorare geologică, prin aducerea în circuitul economic a unor noi descoperiri comerciale de gaze naturale”

“Consumul de gaze naturale la nivel naţional în primele 6 luni ale anului 2019 se estimează că a înregistrat o scădere de aproximativ 3%, în timp ce livrările Romgaz s-au păstrat la nivelul anului anterior, având o variaţie subunitară.

Ca urmare, cota de piaţă a Romgaz pe piaţa livrărilor de gaze din România este de 46,3%, cu un procent mai mare decât cota deţinută în perioada anterioară (45,3%)”, mai arată compania

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *