Romgaz, unul dintre cei doi mari poducători de gaze naturale din România a raportat un profit net de 941 de milioane de lei la nouă luni, în scădere ci 20%, pe fondul restrângerii afacerilor cam în aceeași proporție.
Grupul Romgaz a înregistrat în primele 9 luni ale anului 2020 o cifră de afaceri de 2,9 miliarde de lei, în scădere cu 23,01%, respectiv 872,4 mil.lei, comparativ cu cea realizată în primele 9 luni din 2019, potrivit datelor financiare prezentate de companie.
Profitul net de 941,9 mil.lei a fost mai mic cu 20,52%, respectiv 243,2 mil.lei, comparativ cu perioada similar a anului trecut.
Marjele realizate ale profitului net consolidat (32,28%), EBIT consolidat (36,71%) şi EBITDA consolidat (51,64%) sunt relativ similare cu cele înregistrate în perioada de nouă luni încheiată la 30 septembrie şi arată o menținere a profitabilității grupului, chiar în condiţiile în care cifra de afaceri a înregistrat o scădere, mai arată compania.
Producţia de gaze naturale a fost de 3,19 miliarde de metri cubi, fiind cu 19,0%, respectiv 751,8 mil.mc sub cea înregistrată la 9 luni 2019.
Cantitatea de energie electrică produsă în primele 9 luni din 2020 a fost de 617,87 GWh, cu 111,5% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.
Veniturile totale sunt mai mici cu 922,4 milioane lei, înregistrând o diminuare de 23,5% în timp ce cheltuielile totale au înregistrat o reducere de 25,1%., în special ca urmare a diminuării cheltuielilor cu redevența și impozitului pe veniturile suplimentare.
Chiar și în condițiile scăderii prețurilor la gaze, compania nu a depreciate activele.“În perioada analizată, Grupul nu a înregistrat ajustări suplimentare de depreciere a activelor imobilizate din teste de depreciere. Grupul monitorizează evoluția pieței de gaze naturale în vederea identificării de indicii de depreciere suplimentară a activelor sale. Chiar dacă cifra de afaceri înregistrată în anul 2020 s-a diminuat, Grupul consideră că pe termen mediu și lung ipotezele utilizate în testul de depreciere realizat la finalul anului 2019 sunt încă relevante. În situația modificării condițiilor din piață, Grupul va efectua un nou test de depreciere pentru a stabili dacă sunt necesare ajustări de depreciere în plus față de cele existente. La 30 septembrie 2020 Grupul a înregistrat doar deprecieri pentru active specifice”, arată compania.
Romgaz estimează că va fi executată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru neplata unor dividende către stat, conform OUG 114/2018, deşi a contestat în instanţă raportul ANAF, se arată în raportul privind rezultatele financiare ale producătorului de gaze, remis, vineri, Bursei de Valori Bucureşti.
Se așteaptă la executare silită
Grupul Romgaz a înregistrat un provizion de 26,1 milioane de lei în urma inspecţiei economico-financiare efectuate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) privind respectarea prevederilor OUG nr. 114/2018, respectiv art. 43 în legătură cu distribuirea sub formă de dividende a 35% din rezervele existente la 31 decembrie 2018.
„ANAF consideră că dividendele acordate statului român ca acţionar majoritar ar fi trebuit să fie mai mari cu 24,3 milioane lei; la această sumă se adaugă penalităţi pentru plata cu întârziere a acestor dividende. Societatea a contestat în instanţă raportul emis de ANAF, însă estimează că ANAF va executa societatea pentru această sumă înainte de finalizarea litigiului”, explică reprezentanţii companiei energetice.
Optimism pentru T4
Directorul general adjunct, Daniel Pena, este însă optimist că situația se va schimba în ultimul trimestru al anului, iar compania va compensa pierderile anterioare cauzate de pandemie. În septembrie, producția de gaze a companiei a crescut cu peste 50% față de nivelul mediu din perioada aprilie-august și a ajuns foarte aproape de nivelul nivelul lui septembrie 2019 (98%). În octombrie, producția de gaze s-a majorat chiar față de cea din octombrie 2019, cu 7%. Ca atare, în septembrie profitul net realizat a fost cu 37% peste cel mediu din lunile iulie și august.
Iar pentru al patrulea trimestru al anului, Pena a estimat că veniturile vor fi cu peste 6% față de cele din trimestrul patru din 2019, mult mai bine față de situația estimată anterior, care dădea probabilă o scădere cu 8% a veniturilor față de ultimul trimestru din 2019.