Romgaz a anunțat Bursa că va deschide o sucursală în Drobeta-Turnu Severin, orașul natal al ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu. Ministerul, în numele statului, controlează compania. Anterior, Romgaz a semnat și o înțelegere să facă centrale mici pe gaze pentru a furniza energie termică orașului, să participle la construirea unei centrale electrice pe platforma vechii Halânga, lângă oraș, iar Transgaz are un proiect să tragă o conductă de gaz în județul Mehedinți.
“În temeiul prevederilor art. 234 din Regulamentul A.S.F. nr. 5/2018 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață, S.N.G.N. Romgaz S.A. informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, prin Hotărârea nr. 36/2020, Consiliul de Administrație a aprobat înființarea Sucursalei Drobeta-Turnu Severin în cadrul S.N.G.N. ROMGAZ S.A”, se arată în comunicarea trimisă de Romgaz Bursei de Valori București.
Drobeta-Turnu Severin este orașul natal al ministrului Economiei și Energiei, Virgil Popescu, iar ministerul este cel care exercită în numele statului roman calitatea de acționar majoritar al Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze ai țării.
Romgaz a semnat un memorandum cu puțin timp în urmă cu Mehedinți Gaz, furnizor de gaze naturale din orașul Drobeta-Turnu Severin, pentru instalarea a câteva zeci de centrale de cartier, pe gaze, în oraș.
“Este momentul ca o companie mare a statului român să se implice astfel încât lucrurile să reintre în normalitate. Cred ca încălzirea orașului va fi rezolvată prin aceste centrale de cartier, rețeaua de distribuție se va extinde. Severinenii vor avea de ales între o centrală pe care să o pună acasă și centrala de cartier”, a declarat, la Drobeta-Turnu Severin, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
“Vorbim despre sute de milioane de euro investiții”, a mai spus atunci ministrul.
Semnarea a fost anunțată cu ocazia unei vizite pe care a avut-o Popescu în oraș, alături de conducerea Romgaz, unde s-a parafat o altă înțelegere: o centrală nouă pe gaze de 150 MW, alături de un parc fotovoltaic de 50 MW, în incinta actualei termocentrale de la Halânga (fost furnizor de energie termică al Severinului) , care este acum în faliment. Investiția este un parteneriat al Romgaz cu Grup Servicii Petroliere.
Zona Mehedințiului va beneficia și de o altă investiție importantă, din partea Transgaz, care va construi în următorii patru ani o conductă de transport a gazelor naturale în zonă, care va pleca din stația de comprimare Jupa, de pe traseul BRUA, și va alimenta 40 de localități ale județului. Investiția are o valoare de 250 de milioane de lei, iar lungimea ei este de 180 km.