Romgaz, dispută cu ANAF pe sumele plătite în contul dividendelor speciale. În joc ar fi 25 de milioane de lei

Pe ordinea de zi a viitoarei ședințe AGA a Romgaz apare un inedit punct legat de informarea acționarilor, referitor la respectarea unei obligații din celebra OUG 114/2018.

“Informare cu privire la inspecția economico-financiară privind modul de aplicare a prevederilor art. 43 din OUG nr. 114/2018”, scrie în convocatorul AGA.

Articolul respectiv se referă la celebrele dividende speciale. Iată-l:

“Operatorii economici cu capital integral sau majoritar de stat care aplică prevederile Ordonanței Guvernului nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, aprobată cu completări prin Legea nr. 47/2014, cu modificările și completările ulterioare, distribuie și virează în condițiile legii, în termen de 60 de zile de la data aprobării situațiilor financiare aferente anului 2018, sub formă de dividende sau vărsăminte la bugetul de stat, în cazul regiilor autonome, 35% din sumele repartizate la alte rezerve, în condițiile art. 1 alin. (1) lit. g) din Ordonanța Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societățile naționale, companiile naționale și societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, aprobată cu modificări prin Legea nr. 769/2001, cu modificările și completările ulterioare, regăsite în conturile de disponibilități bănești existente în casă și conturi la bănci precum și cele aferente investițiilor pe termen scurt la data de 31 decembrie 2018 și care la aceeași dată nu sunt angajate, prin contracte de achiziție, pentru a fi utilizate ca surse proprii de finanțare”.

Potrivit unor surse apropiate situției, Agenția Națională de Administrarea Fiscală a constatat, în urma unui control, că Romgaz ar fi plătit mai puțin decât ar fi trebuit în contul acestor dividende. Romgaz a contestat decizia Fiscului, dar este obligată să anunțe acționarii. Ar fi vorba despre o sumă de circa 25 de milioane de lei, despre care ANAF spune că Romgaz nu ar fi plătit-o, iar producătorul de gaze consideră că nu avea de ce să o plătească.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *