Romgaz demarează licitația pentru creșterea capacității de extracție din cel mai mare depozit de gaze din România. Contract de 120 mil. euro

Romgaz, producătorul național de gaze, care prin filiala sa Depogaz administrează majoritatea depozitelor de înmagazinare a gazelor din România, a demarat procedura de creștere a capacității zilnice de extracție din depozitul Bilciurești.

“Creșterea capacității zilnice de extracție gaze naturale în depozitul Bilciurești” este procedura lansată de Romgaz în sistemul electronic de achiziții publice în data de 5 februarie, potrivit datelor de pe platforma de licitații.

Compania așteaptă oferte până la data de 21 martie. Contractul are o valoare estimată de 601 milioane de lei și este împărțit în trei loturi. Finanțarea este asigurată și din fonduri europene prin mecanismul Connecting Europe Faciliy.

Potrivit caietului de sarcini, sopul este creșterea capacității zilnice de extracție din depozitul Bilciurești cu 40%, până la un nivel de 20 de milioane de metri cubi pe zi, dar și “creşterea capacitaţii de înmagazinare cu 108 milioane mc/ciclu, obţinând o capacitate de înmagazinare totală de 1.418 milioane mc/ciclu”.

Mai sunt vizate și “extinderea portofoliului de servicii de înmagazinare cu servicii complexe care integrează printre altele flexibilitatea in operare si prestarea de servicii de echilibrare respectiv realizarea unei infrastructuri desuprafaţa cu un grad mare de flexibilitate care sa permită inversarea rapida a ciclului de inmagazinare (injecţie în timpul ciclului de extracţie sau extracţie în timpul ciclului de injecţie”, dar și “Contribuţia la indeplinirea regulii N-1 la nivel regional in conformitate cu Reglementarea EU1938/2017. Implementarea proiectului asigură o creştere a indicatorului N-1de la 106,3% până la 114,58%”. Evident, o consecință ar fi și diminuarea dependenţei de importurile de gaze pe timp de iarnă.

Dorința de creștere a capacității zilnice de extracție este mai veche, iar planuri în acest sens sunt încă din deceniul trecut. Specific pentru depozitul de la Bilciurești, în 2015 a fost elaborat studiul de prefezabilitate, în 2017 cel de fezabilitate, urmate de lucrări la stațiile de uscare și de forajul a patru sonde.

Bilciurești, situat lângă București, este cel mai mare depozit de înmagazinare a gazelor din România, dintre cele șapte ale țării, fiind administrat de Depogaz Ploiești, filială a Romgaz.

Capacitatea totală de înmagazinare a țării este de aproximativ trei miliarde de metri cubi (consumul anual este de circa 10 miliarde), iar capacitatea zilnică maximă de extracție este de circa 28-30 milioane de metri cubi. România a intrat în această iarnă cu peste 100% grad de umplere a depozitelor de gaze, acum capacitatea mai este ocupată în procent de circa 61%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *