Romgaz, unul dintre cei doi mari producători de gaze ai țării, controlat de stat, și GSP Power, parte a companiei Grup Servicii Petroliere, controlată de omul de afaceri român Gabriel Comănescu, vor construi în parteneriat o nouă centrală electrică la Halânga, pe un teren al actualei centrale de lângă Turnu Severin.
sursă foto: https://www.jurnalulolteniei.ro/
Cele două companii au invitat presa la un eveniment care va avea loc vineri.
“Avem deosebita plăcere de a vă invita la ceremonia de semnare a Memorandumului de Înţelegere între Romgaz şi GSP Power în cadrul evenimentul „Halânga, o nouă viaţă”, care va avea loc vineri, 11 septembrie 2020, în curtea interioară a centralei Halânga.
La ceremonie vor participa premierul României, dl Ludovic Orban şi Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, dl Virgil-Daniel Popescu.
În cadrul evenimentului vor fi prezentate soluțiile de ecologizare a depozitului de zgură şi cenușă de la Halânga, alături de proiectul care va oferi „o nouă viaţă” centralei”, ”, scrie în invitație.
Surse din piață ne-au declarat că este vorba despre un proiect mixt, de construcție a unei noi centrale, de 200 MW (150 MW pe gaze și 50 MW panouri fotovoltaice). Panourile vor fi amplasate pe terenul actualei centrale de la Halânga, care va fi ecologizat.
Nu cunoaștem încă detaliile financiare ale acestui parteneriat, singurele informații disponibile la această oră fiind aceea că gazele vor fi livrate de Romgaz iar GSP Power ar urma să se ocupe de construcția centralei și amplasarea panourilor fotovoltaice.
Ca un detaliu, amintim că Halânga este situată în apropierea orașului Drobeta Turnu-Severin, locul de baștină al actualului ministru al Economiei, Virgil Popescu.
CET Halânga, centrala care, pe lângă energie electrică, asigura și energia termică pentru oraș, este practic în faliment, fiind deținută de vechea Regie Autonomă pentru Tehnologii Nucleare.
Proiectul a fost anunțat de ministru în luna iulie, când a fost prezentatplanul național de relansare ecobnomică.
„Practic, integrăm producerea de energie solară sau de vânt cu producerea de hidrogen verde, împreună cu producerea de energie electrică pe bază de gaz, în așa fel încât această centrală nouă, care este aprobată și va fi pentru prima dată pilot, de 200 MW, instalată în locul vechii centrale de la Halânga, din județul Mehedinți, care e în faliment, va fi sub minimul la care se discută în momentul de față la Comisia Europeană, de 200 g CO2 emisii. Prin acest nou concept, pe care îl putem multiplica la nivel național, România poate folosi gazul ca și combustibil de tranziție, fără să aibă probleme de poluare și de emisii de CO2”, a declarat atunci ministrul Economiei. Proiectul a fost inclus în strategia de investiții a Romgaz.
In sfarsit ,investitii noi in DROBETA.
Bla, Bla politic!
Comanescu si Volintiru – MAFIA