Romgaz cere studii pentru exploatarea gazelor din zona de mare adâncime Caragele, una dintre cele mai promițătoare din România

“Studiu de solutie si studiu de fezabilitate pentru exploatarea sondelor de gaz – condensat din structura Caragele – zonele Rosetti si Damianca”.

Acesta este anunțul pus de Romgaz în sistemul electronic de achiziii publice (SEAP), un contract estimat de Romgaz la circa 3 milioane de lei, pentru care compania așteaptă ofertele de la companiile interesate până la data de 2 aprilie.

Zăcământul de mare adâncime Caragele, încă neexploatat la capacitate, este considerat unul dintre cele mai mari din România, cu rezerve potențiale de 30 de miliarde de metri cubi de gaze.

Cităm din caietul de sarcini aferent acestei licitații:

“De importanță deosebită se consideră a fi zona adâncă de pe Caragele (zăcăminte de mare adâncime situate la cca. 4.000 m, de vârsră mezozoic), descoperite în urma săpării sondelor 55 Damianca și 77 Rosetti. Prin intermediul acestor sonde s-au obținut în timpul testelor de producție debite industriale de circa 0,11-0,22 milioane Stmc/zi/sg gaze și 14-59 t/zi/sd condensat. Din cele două sonde menționate, doar 77 R are infrastructura de suprafață realizată și a fost pusă în exploatare începând cu decembrie 2019”.

Compania arată că, pentru demararea exploatării experimentale în cele două zone, e nevoie de “analizarea tuturor datelor obținute în urma progranului de cerecetare desfășurat la sondele 77 Rosetti și 55 Damianca (analize fluide, analize PVT, aparametri dinamici exploatare) în vederea identificării soluției tehnico-economice optime pentru realizarea infrastructurii de suprafață necesară procesării fluidelor de zăcământ extrase. La nivel conceptual, această soluție de dezvoltare-exploatare a zonelor menționate ar presupune (fără a se limita la acestea) realizarea a două grupuri tehnologice noi (Grup 1 Rosetti, Grup 1 Damianca), precum și creșterea capacității actule de transport și livrare fluide etrase”.

Romgaz a anunțat în ianuarie 2020 începerea producției din zona adâncă a structurii Caragele, prin sonda 77 Rosetti, cu un potențial productiv zilnic de peste 1.500 barili echivalent petrol, potrivit unui comunicat de presă.

“Lucrările de explorare și dezvoltare în această zonă vor continua într-un ritm susținut, pentru creșterea potențială a volumului resursei estimate, precum și pentru valorificarea acesteia. Concomitent, Romgaz a intensificat exploatarea în zona de adâncime medie a structurii Caragele, prin introducerea în producție a două noi sonde, cu un debit zilnic mediu de peste 1.000 boe”, spunea atunci Romgaz.

Romgaz este cel mai mare producător de gaze din România, circa 5 miliarde de metri cubi de gaze pe an, controlat de statul român.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *