Romgaz cere consultanță pentru reducerea emisiilor de metan. Ce problemă are România cu emisiile de metan

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a lansat în sistemul electronic de achizișii publice o consultare de piață pentru a primi consulanță în scopul reducerii emisiilor de metan.

“Servicii de consultanta pentru alinierea la cerintele reglementarilor UE cu privire la reducerea emisiilor de metan in sectorul energetic”. Așa se numește consultarea de piață lansată de Romgaz în sistemul electronic de achiziții publice în 19 octombrie. Compania așteaptă răspunsuri de la consultanții interesați până la 3 noiembrie.

“Se doreste dezvoltarea si implementarea unui plan strategic si operational pentru gestionarea emisiilor de metan. Stabilirea parametrilor unui sistem de monitorizare, detectare, eliminare si raportare eficient si conform cu cerintele legislative europene privind reducerea emisiilor de metan si ale parteneriatului OGMP 2.0. Dezvoltarea competentelor interne ale Structurii specializate/Echipei de proiect responsabile pentru Reducerea Emisiilor de Metan (REM) din cadrul S.N.G.N. Romgaz S.A., in gestionarea si raportarea emisiilor de metan”, se mai arată în descrierea anunțului.

Problema emisiilor de metan

Producătorii de hidrocarburi din România au emis, în 2019, o cantitate estimată de 120 de kilotone de metan, ceea ce înseamnă o pierdere financiară de aproximativ 90 de milioane de euro, arată noile date ale unui studiu ştiinţific coordonat de Observatorul Internaţional de Emisii de Metan al UNEP (United Nations Environment Programme) Universitatea din Utrecht şi Environmental Defense Fund, citate de organizaţia de mediu 2Celsius la începutul acestei luni.

„Rezultatele acestui studiu sunt dovada clară că România trebuie să facă tranziţia pentru a încorpora următorul nivel metodologic de raportare a datelor privind emisiile de metan din sectorul energetic. În momentul de faţă, raportările nu conţin măsurători directe, doar estimări generale. O raportare adecvată a acestor emisii, laolaltă cu programe de detectare a scurgerilor şi reparaţii şi reducerea ventilării la faclă, ne va ajuta şi să profităm de beneficiile pe care le putem obţine prin reducerea emisiilor, precum dependenţa mai mică de importuri de gaze fosile”, a declarat Mihai Stoica, directorul executiv al 2Celsius.

Conform raportului, este posibil ca inventarul naţional să fi subestimat emisiile de metan cu cel puţin 2,5 ori în anul analizat. „Metanul irosit – principala componentă a gazului natural – echivalează cu o pierdere financiară de aproximativ 90 de milioane de euro şi ar fi putut alimenta aproximativ un milion de locuinţe timp de un an întreg”, notează sursa citată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *