Romgaz are prognozate investiții de 3,6 miliarde lei în producția de energie electrică până în 2025. Totalul este de 15,7 mld.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România a arătat câteva detalii din strategia sa de investiții, care este confidențială și, potrivit acesteia, investițiile prognozate în sectorul energiei electrice se ridică la 3,66 miliarde de lei în perioada 2020-2025.

“Producția de energie electrică prin: Centrale Electrice cu Ciclu Combinat cu turbine cu gaze (lernut și Mintia), Surse regenerabile (energie eoliană, energie solară – fotovoltaice, energie geotermală, biogaz)” scrie în extrasul de strategie care a fost publicat de companie.

Dacă pentru partea de energie electrică efortul investițional asumat este de 208 milioane de lei, la anul va scădea la 195 de milioane pentru a crește apoi la 883 de milioane în 2022 și 1,31 miliarde în 2023. În 2024 va coborî din nou la 239 de milioane de lei.

Centrala de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, proiect de 268 de milioane de euro, ar urma să fie finalizată până la sfârșitul acestui an, după mai multe întârzieri. Compania intenționează să dezvolte o centrală similară la Mintia, iar oficialii companiei spun că lucrurile vor demara în 2021. “Avem deja studiul aprobat pentru Mintia. Sperăm ca la începutul anului viitor să avem proiectantul în teren” a spus Mihaela Virginia Toader, oficial în cadrul Romgaz chiar azi, la un webinar organizat de “Romania Eficientă”.

În cee ace privește sectorul regenerabilelor,  Romgaz a lansat o licitație prin care cere un studiu de fezabilitate pentru oportunitatea de investiții în energie eoliană/forovoltaică și în centrale pe biogaz și energie geotermală.

Valoarea totală a investițiilor asumate de Romgaz în strategia sa pe perioada 2020-2025 este de circa 15,7 miliarde de lei.

„Investiţiile joacă un rol determinant în reducerea declinului natural al producţiei, atât prin descoperirea de noi rezerve de hidrocarburi, cât şi prin îmbunătăţirea gradului de recuperare actual, prin reabilitarea, dezvoltarea şi modernizarea facilităţilor existente, dar şi în valorificarea unor noi oportunităţi de creştere şi diversificare. Astfel, programul de investiţii pe perioada de referinţă va fi orientat în cea mai mare parte către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere-stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5,475 miliarde lei), diversificare – petrochimie şi producţia energie electrică, diferenţa până la 15,69 miliarde de lei total investiţii pentru următorii 5 ani. Doresc să menţionez, însă, că elaborarea strategiei s-a bazat pe scenariul ‘business as usual’, neţinând cont de situaţia curentă a pandemiei de COVID-19 şi se impune revizuirea informaţiilor îndată ce vor exista prognoze macroeconomice cu un grad de certitudine mai ridicat”, a declarat directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *