Romgaz ar valora 4,2 mld. euro. Statul se aşteaptă să ia 600 mil., pe 15%

Ministerul Economiei vrea să obţină 600 milioane euro din vânzarea pe bursă a 15% din acţiunile Romgaz Mediaş, în noiembrie.

„În noiembrie suntem hotărâţi să lansăm listarea Romgaz. Lucrurile sunt ceva mai simple, pentru că pe piaţa de capital este percepută ca un foarte bun plasament. Suma de 600 milioane de euro pentru 15% este puţin cam mare pentru posibilităţile pieţei de capital, de aceea analizăm o listare duală, la BVB şi alternativă fie la Londra, fie la Varşovia”, a declarat joi, într-o conferinţă pe teme energetice, Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din Departamentul Energie al Ministerului Economiei, citat de Mediafax.

Listarea la bursă a Romgaz, companie controlată de stat, a fost amânată de mai multe ori în ultimii ani, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte companii din portofoliul statului.

Dumitraşcu a adăugat că listarea Romgaz la Varşovia ar avea avantaje pentru că piaţa de capital poloneză este „interesantă, ajunsă la maturitate şi efervescentă”, dar şi dezavantajul apropierii geografice de Bucureşti. Totuşi, Dumitraşcu apreciază că Romgaz ar putea să intre în indicele bursei de la Varşovia şi astfel ar avea vizibilitate.

Dacă programul de privatizări în energie din acest an asumat de Guvern va fi şi respectat, privaţii vor avea pe mână pachete de control de aproape 12 miliarde de lei la marile companii energetice ale României, la sfârşitul anului. Statul va vinde, pe lângă pachetul minoritar la Romgaz, şi pachetele la Nuclearelectrica şi Hidroelectrica şi pachete majoritare la Complexul Oltenia şi la Electrica. Calculul a fost făcut de economica.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *